Tá sa pripraví veľmi rýchlo a vo svete je stále obľúbená. Dlhé skladovanie však môže zapríčiniť napríklad vznik plesní alebo vyprchanie chuti a vône. Na instantné kávy sa pozrel český mesačník dTest. Ako dopadli niektoré z nich?
Do laboratória putovali všetky známe kávy firiem, ktoré ponúkajú instantnú kávu. Odborníci hodnotili antioxidačné účinky kávy, teda jej schopnosť chrániť organizmus pred voľnými radikálmi. Pozreli sa aj na chuť, vôňu či farbu, ktoré u väčšiny spotrebiteľov zavážia. Najväčší vplyv na ne majú miera upraženia a použitá odroda. Najlepšie skóre dosiahla neska L´Or classique, pretože posudzovatelia na nej nenašli žiadnu chybu.
Pod lupu si vzali aj obsah nežiaducich látok, akrylamidu, furánu a ochratoxínu A. Práve posledný menovaný je plesňami produkovaný jed, ktorý môže poškodiť obličky aj spôsobiť rakovinu. V teste sa však všetky vzorky pohybovali pod povoleným limitom. „Ostatné dve nežiaduce látky furán a akrylamid vznikajú pri pražení kávy. Od apríla však začne platiť nariadenie Európskej komisie, ktoré má za cieľ regulovať výskyt týchto látok v potravinách,“ upozornila Vanda Jarošová z českého mesačníka dTest.