Keď otestovali ich zloženie, zistili, že výrobky sa dajú v podstate rozdeliť na dve skupiny: také, v ktorých je skutočná ovocná šťava, a také, ktoré obsahujú len arómu. Ako skončili niektoré z nich?
Práve v obsahu malinovej šťavy sú medzi jednotlivými výrobkami najväčšie rozdiely. Kým najlepší sirup uvádza, že 100 mililitrov je vyrobených zo 102 mililitrov malinovej šťavy a dužiny, ten najhorší obsahuje len jedno percento malinovej šťavy. „Kto chce, aby šťava bola predovšetkým z ovocia, musí si prečítať zloženie,“ tvrdí Hana Večereková z Vím, co jím.
Pozitívom je, že v sirupoch v podstate nie sú umelé farbivá. Potravinári používajú farebné druhy ovocia a zeleniny, ktoré do nápojov pridávajú vo forme koncentrátov a extraktov. Problém je, že tým maskujú nižší podiel ovocia.