Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2018 11:38 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Obyvatelia sa sťažujú na hluk zo Starej tržnice: Prevádzkovateľ musel zakročiť

V Starej tržnici na Námestí SNP v Bratislave osadili zvukoizolačné sklá na všetkých oknách smerujúcich do Nedbalovej ulice.

Z hľadiska prieniku hluku z budovy do okolia išlo o najviac problematické miesto, a práve od obyvateľa z tejto ulice pochádzala najzávažnejšia sťažnosť na hluk. Občianske združenie Aliancia Stará tržnica, ktorá budovu prevádzkuje, zatiaľ musí stále rešpektovať limity stanovené Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Bratislave začiatkom roka 2017, ktoré znamenajú obmedzenie koncertných podujatí.

"Zvukové odizolovanie okien je jedným z viacerých opatrení, ktoré majú podľa projekčných výpočtov parametre budovy vylepšiť.  Reálny vplyv osadenia skiel na hluk je však možné posúdiť až po vykonaní nových meraní," povedala pre TASR Denisa Chylová z Aliancie Stará tržnica. Združenie podotýka, že aj tak nejde o komplexné vyriešenie problému s hlukom a ani v budúcnosti nebude možné organizovať v Starej tržnici koncerty so zvýšenou úrovňou hluku. Technické riešenie na úplné hlukové odizolovanie budovy totiž nie je stavebne ani ekonomicky reálne. "Radi by sme mali v Starej tržnici multifunkčný priestor, ale určite nie na úkor zníženia kvality života našich susedov. Prevádzkové limity Starej tržnice preto určite ostanú aj v budúcnosti," spresnila Chylová.

Aliancia Stará tržnica zareagovala na novú situáciu počas roku 2017 najmä úpravou programovej štruktúry. Čoraz viac dní zaberajú podujatia, ktoré majú trhový charakter. "Podarilo sa etablovať napríklad trh zameraný na výrobky pre deti a mamičky, hobby dizajn, pripravujeme trojdňový vinársky festival, remeselné trhy a ak pôjde všetko podľa plánu, tak budeme mať i vianočné trhy," podotkla Chylová s tým, že pokračujú v zdokonaľovaní pravidelného sobotného potravinového trhu a súčasnou stratégiou Starej tržnice je orientácia na akcie, ktoré tržnicu robia tržnicou. 

 

V Starej tržnici sa v minulosti konalo množstvo koncertov rôzneho žánru. Regionálny úrad verejného zdravotníctva podľa medializovaných informácií však nakázal na základe sťažnosti jedného z obyvateľov zmerať dodržiavanie limitov hluku. Prekročenie noriem sa minulý rok potvrdilo, preto sa prestalo s organizáciou hlučných hudobných podujatí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Tragický útok v Rotterdame: Ozbrojený muž zaútočil na viacero osôb
Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval vo štvrtok na okamžité prímerie medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh.
Britský minister zahraničných vecí vyzval na okamžité prímerie: Reaguje tak na eskaláciu napätia
Mesiac obieha okolo planéty Zem
Planéta Zem čoskoro získa nový mesiac, ale... Má to jeden veľký háčik
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg po 10 rokoch odchádza z čela NATO: Varovanie pre Spojené štáty a Európu!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci sa venovali návrhu na prijatie uznesenia: Reagovať má na začlenenie nového práva do Charty základných práv EÚ
Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie