Porotu zaujala svojím originálnym receptom na bravčovú panenku. Za necelých 35 minút tak dokázala ohromiť celú porotu a získať medailu.
Maturantka Erika (19) zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote sa dostala do medzinárodnej súťaže Chef Ireland Culinary Competitions Food & Bev Live 2018 v Dubline, pričom úspechu v Írsku pritom predchádzala séria víťazstiev na Slovensku. Dievčina súťažila v kategórii Írska bravčová panenka, ktorá bola základnou surovinou.
„Mojou úlohou bolo čo najlepšie zvládnuť vlastný vymyslený recept do 35 minút,“ prezradila. Porotu sa rozhodla upútať netradičným spracovaním mäsa v prošute, so smotanovo-vínovou omáčkou, syrom niva, s vyprážaným hroznom v parmezánovom cestíčku a glazovanou zeleninou. „Bola som pod stresom, lebo som perfekcionista,“ smeje sa študentka, ktorá suverénne zvíťazila.
Erikin recept
Nakrájame cibuľu a cesnak a orestujeme ich s rozmarínom. Zalejeme šumivým vínom, redukujeme a potom zalejeme smotanou zmiešanou so syrom niva. Dochutíme korením. Po zredukovaní omáčku prepasírujeme a zjemníme maslom. Panenku obalíme v prošute, osolíme a okoreníme. Nastrúhame na ňu cesnak, ktorým to potrieme. Na panvici pečieme mäso so šalviou. Na hrozno vytvoríme cesto z vajec, múky a parmezánu, dvakrát obalíme a vypražíme. Oblanšírujeme zeleninu a okúpeme ju v karameli.