Na to, čo sa deje s vaším telom, keď si doprajete čipsy, čokoládu či energetický nápoj, sa bližšie pozrela Tessa Cunningham z britského Daily Mail.
Slané čipsy
5 - 20 sek.
- Po dotyku s jazykom sa okamžite rozpúšťajú a menia konzistenciu z chrumkavej na kašovitú
- Jazyk je veľmi citlivý na soľ, čo pochádza z minulosti, keďže to bola vzácna živina
- Telo je preto naprogramované, aby sme na soľ mali neustále chuť
- Pochutina sa rýchlo vstrebáva a telo stále nevie, aké množstvo už zjedlo
2 - 15 min.
- Čipsy sa už dostali do žalúdka a žalúdočná kyselina ich začala spracovávať
- Soľ sa však ešte neabsorbovala do krvného obehu, takže mozog stále nevie, koľko soli už telo prijalo
15 - 30 min.
- Telo sa presyťuje tekutinami, krvný tlak sa stále zvyšuje
- Nebezpečný akrylamid vznikajúci pri pražení sa začína dostávať už do celého tela
- Diabetici sú vystavení riziku zvýšenia krvného cukru, pretože škrob sa rozkladá na cukor
2 - 6 hod.
- Do tela sa absorbovali všetky oleje, z ktorých sa väčšina premenila na tukové bunky, ktoré sa uložia v tele
Viac ako 6 hod.
- Krvný tlak zostáva počas niekoľkých hodín stále zvýšený
- Obličky pracujú na plné obrátky, aby sa zbavili soli
- To, kým sa z tela odstráni akrylamid, môže trvať aj niekoľko dní
Jesť, alebo nie?
- Doprajte si ich len príležitostne a v malom množstve
- Lepšou alternatívou sú domáce pukance s malým obsahom soli
Energetické nápoje
0 - 5 sek.
- Sú veľmi kyslé, čo výrobcovia zastierajú vysokým obsahom cukru
- Hneď ako sa dostane do úst, začína poškodzovať zubnú sklovinu
10 min.
- Do tela sa dostáva kofeín, čo spôsobuje nárast krvného tlaku a srdcovej frekvencie
15 - 40 min.
- Kofeín sa dostáva do mozgu, čo spôsobí bdelosť
- Začína stúpať hladina cukru v krvi
40 - 50 min.
- Všetok kofeín sa absorbuje pečeňou, ktorá začína tvrdo pracovať na jeho rýchlom odstránení mz krvného obehu
- To môže trvať asi 12 hodín
1 hod.
- Začínajú klesať účinky kofeínu a vyprcháva krvný cukor
- Začínate sa cítiť unavení, podráždení a letargickí
5 - 6 hod.
- Úroveň kofeínu v organizme klesla až o polovicu
12 hod.
- Telo by sa už malo zbaviť všetkého kofeínu
- U ľudí a detí s nižšou hmotnosťou zostáva dlhšie v krvi, čo môže spôsobiť úzkosť
12 - 24 hod.
- Môže sa objaviť zápcha, bolesti hlavy, podráždenosť
Jesť, alebo nie?
- Určite sa im vyhýbajte
Čokoláda
0 - 15 sek.
- Vôňa čokolády vyvoláva pocit radosti, zvyšuje sa obsah hormónov šťastia (endorfín, serotonín) v krvi, čo zároveň stimuluje u ľudí chuť na jedlo
- Cukor sa začne rozpúšťať slinami a teplo v ústach roztaví tuk v čokoláde
- Cítite sa pokojnejší, čiastočne vďaka endokanabinoidom, ktoré telo produkuje, keď jete čokoládu, táto reakcia je podobná chemickým látkam meniacim náladu, ktoré obsahuje konope
2 - 5 min.
- Čokoláda sa dostáva do žalúdka a ten ju začína spracovávať
- Stúpa hladina cukru v krvi a rovnako aj hladina získanej energie
5 - 30 min.
- Prebytočná získaná energia sa premieňa na tuk
- Pomaly sa absorbuje kofeín z kakaa, čo zvyšuje bdelosť organizmu
30 - 90 min.
- Telo je presýtené kofeínom, ktorý pomáha pri koncentrácii a bdelosti
- Začína klesať hladina cukru v krvi, čo môže spôsobiť podráždenosť
90 min. - 2 hod.
- Začína sa spracovávať veľmi povzbudzujúci teobromín, ktorý telu dodáva duševnú podporu
- Do krvi vstupujú fenoliká, ktoré sú výborné antioxidanty, znižujú riziko rakoviny a chránia srdce (sú obsiahnuté vo veľmi tmavej čokoláde)
5 - 6 hod.
- Začínajú sa do tela ukladať tuky
- Podľa niektorých výskumov kakaové maslo však nezvyšuje hladinu cholesterolu
6 hod.
- Čokoláda sa dostáva do hrubého čreva
- Kakao podporuje rast užitočných črevných baktérií
Jesť, alebo nie?
- Zaraďte do jedálneho lístka kvalitnú tmavú čokoládu