Odborníci z českej iniciatívy Vím, co jím a piju a redakcia MF DNES sa pozreli na chuť, zloženie a výživové hodnoty pochúťok. Čo o nich zistili? Ako sú na tom s obsahom cukru?
Deti v tom majú jasno. Chutný rovná sa sladký. Lenže práve to je najväčší problém jahodových tvarohových dezertov. „Hlavným nedostatkom celej skupiny týchto výrobkov je relatívne vyšší obsah cukru,“ zhodujú sa hodnotitelia.
Keby ste cukor nabrali čajovými lyžičkami, zistili by ste, že niektoré pochúťky obsahujú viac ako tri lyžičky a jedna dokonca viac ako štyri lyžičky sladkého doplnku! Rekordérom je výrobok, ktorý má vďaka piškóte 21 gramov cukru. „Keď zje dieťa celú piškótu, dostane do seba zhruba polovicu odporúčanej dennej dávky pridaných cukrov,“ hovorí Karolína Hlavatá, odborná garantka Vím, co jím a piju.
Čo test ukázal
- jogurt telu dodáva prospešné bifidobaktérie, zjemňuje textúru i chuť dezertu
- jahody farbia veľmi slabo, producenti výrobky prifarbujú
- zväčša sa používajú farbiace koncentráty v podobe rôznych rastlinných extraktov a štiav, príp. prírodné farbivá
- množstvo jahôd nie je z obalu zrejmé, spolu s inými surovinami je schované v položke ochucujúca zložka
- ak má tvarohový dezert silnú jahodovú chuť, výrobcovia ju tam „dotlačili“ umelou arómou