Odborníci z českej iniciatívy Vím, co jím radia, kde v nej čo ukladať, a ako skladovať syr či vajcia. Dôležité je pravidelné umývanie a udržovanie čistoty, neukladať potraviny príliš blízko seba. Nikdy do nej nedávajte teplé jedlá, počkajte, kým vychladnú.
Teplota v chladničke je rozdielna
1. Horná polička
- teplota tam je najvyššia, je vhodná na otvorené potraviny či uvarené jedlo, ktoré musíte rýchle spotrebovať.
2. Stredná polička
- je ideálna pre mlieko, jogurty a podobne. Maslo uložte do uzatvárateľnej nádoby.
3. Polička nad dolnými zásuvkami
- je najchladnejším miestom, ukladáme sem mäso a ryby. Výhoda je, že pri odkvapkávaní krvi či šťavy nekontaminuje nižšie uložené potraviny.
4. Dolné zakryté zásuvky
- je v nich teplota a vlhkosť vhodná pre zeleninu a ovocie, ale aj syry. Pre väčšinu syrov je ideálna skladovacia teplota medzi 8 až 12 °C. Treba ich však kupovať v množstve, ktoré zjete v priebehu dvoch, troch dní.
5. Dvierka
sú najteplejším miestom chladničky, sú vhodné na uskladnenie nápojov. Aj keď sa v nich zvyknú nachádzať stojany na vajíčka, pre vyššiu teplotu nie sú na ich uskladnenie práve ideálne. Na ich skladovanie je ideálna teplota 5 až 8 °C. Pred uložením sa ich neodporúča umývať či utierať, porušenie ochranného povlaku zvýši náchylnosť na mikroorganizmy.
MRAZNIČKA
- znížením teploty na mínus 18 °C sa zastaví činnosť mikroorganizmov a spomalí činnosť enzýmov. Zmrazené mäso tak vydrží podľa druhu tri m
SPRÁVNE NASTAVENIE 4 °C
Pre uchovanie potravín nesmie byť teplota v chladničke príliš vysoká ani nízka. Inak hrozí premnoženie nebezpečných baktérií či omrznutie potravín. Teplota by sa mala pohybovať okolo 4 °C, nemala by presiahnuť 8 °C.