Hoci už väčšinu tanierov či hrncov umývajú umývačky riadu, stále treba niektoré kúsky vyčistiť ručne. Preto sa saponáty na umývanie riadu tešia u zákazníkov obľube. Na ich účinnosť, šetrnosť, ale aj obsah škodlivých látok sa pozreli odborníci z českého časopisu dTest. Ako dopadli niektoré z nich?
V teste sa celkom sledovalo 18 výrobkov, ktoré sú bežne dostupné na trhu. Hlavné slovo v hodnotení mala skúška umývacích schopností. „Podľa skúseností laboratória by v podmienkach, kde tečie stredne tvrdá voda, mala dávka v päťlitrovom dreze s vodou umyť aspoň 30 tanierov,“ vysvetlila Vanda Jarošová z českého časopisu dTest. Samotný počet kusov však nie je najdôležitejší. Dôležitá je aj hospodárnosť, preto sa prepočítavalo aj to, koľko tanierov dokáže umyť pol litra daného prípravku.
Chémia na tanieri
Vanda Jarošová, dTest
- Podľa názorov odborníkov nie je možné na umytom riade zvyšky čiastiacich prostriedkov vylúčiť. Najmä pri nedokonalom oplachovaní. Išlo by však o veľmi malé, nerizikové množstvá, keďže prostreidky sú v dreze nariedené. Ak má niekto obavy, odporúčame na záver umývania dôkladné opláchnutie.
Ako sa testovalo
- do drezu sa napustilo 5 litrov teplej vody
- nadávkovalo sa do nej toľko prípravku, aby vznikla stabilná pena
- v tomto kúpeli laboranti umývali štandardizovane zašpinené taniere s priemerom 14 cm
- umývanie sa skončilo, keď sa na hladine objavilo modré oko bez peny
- pokusné taniere boli znečistené zafarbenou zmesou obsahujúcou tuky, sušené mlieko alebo múku
- výrazná farba pomohla rozpoznať, že je tanier dôkladne umytý a tiež zvýraznila trhliny v penovej vrstve
Prečo je pena dôležitá?
- za jej vznikom stoja tzv. povrchové aktívne látky
- tieto sú zároveň hlavnou čistiacou zložkou v saponátoch
- počas umývania reagujú s nečistotami, čím strácajú aj svoju schopnosť tvorenia peny
- pokles peny teda značí úbytok čistiacich látok