Na najväčšie bludy sa pozrel lekár Thomas Kurschied, nemecký odborník na zdravé stravovanie. Čomu všetkému netreba veriť?
Špenát je plný železa
- v tejto listovej zelenine nájdete 2,7 mg železa na 100 g
- na porovnanie: fazuľa má v 100 g až 5,1 mg a jaternica 6,4 mg
Treba piť 3 litre vody denne
- pri normálnom stravovaní pokojne postačí len polovica (1,5 l)
- avšak pri vypití troch litrov je krv redšia, organizmus je bdelejší a mozog pracuje rýchlejšie
Denne teplé jedlo
- telo síce musí studené jedlo najprv zohriať, to však spotrebúva veľmi málo energie
- zároveň pri zohrievaní studených pokrmov spaľujete kalórie
Radšej margarín ako maslo
- nutričná hodnota oboch tukov je približne rovnaká
- obe obsahujú v 100 gramoch 81 gramov tuku
Variť sa môže aj s olivovým olejom
- pri zahrievaní sa ničia nenasýtené mastné kyseliny
- zároveň môže vzniknúť nebezpečný rakovinotvorný akroleín
Z orechov sa nepriberá
- oriešky sú veľmi zdravé pre svoj obsah nenasýtených transmastných kyselín či vitamínov
- s ich konzumáciou to však nepreháňajte, pretože obsahujú veľa kalórií
Mrkva zlepšuje zrak
- mrkva je bohatá na betakarotén, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A
- nedostatok vitamínu A môže spôsobiť šeroslepotu, no zvýšeným príjmom mrkvy sa okuliarov nezbavíte
Mäso je plné hormónov
- v krajinách Európskej únie je zakázané dávať zvieratám určeným na chov rastové hormóny
- za rýchly rast a priberanie na hmotnosti môže šľachtenie a kŕmenie
Všetky E-čka sú škodlivé
- určite nehádžte všetky látky so začiatkom E do jedného vreca
- často sú medzi nimi aj vitamíny či farbivá, ako je betakarotén, ktoré telu neškodia
Mrazená zelenina nemá vitamíny
- zelenina vyberaná do mrazených zmesí sa veľmi rýchlo zmrazí, čo konzervuje a uchováva niektoré vitamíny aj minerálne látky
- v niektorých prípadoch môže obsahovať ešte viac vitamínov, ako je to pri nedozretej, ktorá sa často predáva na pultoch obchodov