Je o ne obrovský záujem, denne predajú od 400 do 700 kusov, a tak museli zamestnať z pôvodných dvoch až päť pracovníčok. Ženy, ktoré boli evidované na úrade práce, si vďaka tomu opäť našli robotu.
Originálne buchty vyrábali v obci viac ako 40 rokov. Pred štyrmi rokmi pekáreň zatvorili. „Mrzelo nás, že sa prestali piecť, poznalo ich takmer celé Slovensko,“ prezradil starosta Muráňa Roman Goldschmidt. Obec sa rozhodla konať a na obnovu tradičnej sladkej pochúťky si vzala úver 80 000 €. Za 40 000 € kúpili dom a za zvyšné peniaze zariadenie na prípravu kulinárskych dobrôt. „Najskôr sme zamestnali dve ženy, ktoré boli bez práce. No tie už nestíhali s pečením, a tak sme prijali ďalšie tri,“ vysvetlil starosta s tým, že denne sa predá od 400 do 700 buchiet, rekordom je 900.
Podľa pekárok najviac idú na dračku tvarohové, no uchytili sa aj ďalšie. Obec plánuje pri domčeku, kde sa pečú, vytvoriť aj miesto na posedenie a preliezačky pre deti.
Muránske buchty
Tajomstvo ich chute je v tom, že pred naplnením musia kysnúť až dvakrát a potom tretí raz pred pečením. Práve preto je kysnuté cesto také nadýchané a je v ňom aj bohatá plnka.
7 príchutí: tvarohové, makové, nugátové, jablkové, lekvárové, čučoriedkové, orechové.