Hoci má maslo nezameniteľnú chuť a vlastnosti, margaríny sa stále tešia u zákazníkov obľube. Niektoré majú dokonca aj pozitívny vplyv na zdravie. Pod lupu si ich vzala česká iniciatíva Vím, co Jím. Ako dopadli niektoré z nich?
Margaríny sú vyrobené zo zmesi rôznych rastlinných olejov a veľa záleží na tom, ako veľmi výrobca šetrí pri ich nákupe. Rozdiel je v zložení mastných kyselín, ktoré ukazujú na kvalitu tuku. „Zamerali sme sa na porovnanie tukov určených predovšetkým na natieranie na chlieb. Posúdili sme aj žiaduce a nežiaduce zložky výrobkov,“ vysvetlila Hana Večerková z iniciatívy Vím co Jím. Najväčší dôraz bol pritom daný na výživové hodnoty, nie na zloženie surovín. Posunom k lepšiemu je podľa odborníkov, že výrobcovia margarínov už nepoužívajú stužené tuky z tropických paliem.
Zo všetkých hodnotených vzoriek sa vymyká Flora pro-activ, ktorá obsahuje rastlinné steroly znižujúce hladinu cholesterolu v krvi. „Zdravotné tvrdenie, ktoré je na obale, je oprávnené. Má to skutočne význam pre ľudí, ktorí majú vyšší cholesterol,“ upozornil Marek Doležal z Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe.
Sú zdravšie ako maslo
Jana Dostálová, Vysoká škola chemicko-technologická Praha
Dnešné margaríny majú vhodnejšie zloženie ako maslo. Obsahujú viac nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia pozitívne na naše cievy. A naopak, majú nižší obsah negatívne pôsobiacich nasýtených mastných kyselín. Transmastné kyseliny, ktoré pôsobia negatívne na ochorenia srdca a ciev, diabetes 2. typu a ďalšie ochorenia, sa už v dnešných margarínoch vyskytujú len výnimočne. Maslo má však nezameniteľnú chuť a vôňu.