Zmena prichádza po čosi vyše roku, naposledy si zamestnanci polepšili v decembri 2016. Akú najnižšiu hodnotu bude mať gastrolístok?
Niektorí zamestnanci dostanú viac peňazí na obed. Hodnota gastrolístkov, ktoré im zamestnávateľ poskytuje, vzrastie. Kým dnes ide o 3,40 eura, po novom to bude o 20 centov viac. „Minimálna hodnota stravovacej poukážky bude 3,60 eura,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva práce Veronika Husárová.
Zvýšenie stravného vyplýva zo zákona. Vykoná sa, keď sa vývoj cien v reštauráciách porovná s údajom, ktorý predchádzal poslednej valorizácii, a rozdiel je aspoň päť percent. V januári tohto roka ceny jedál a nealkoholických nápojov vzrástli o 5,1 percenta.
Diéty pri pracovnej ceste
- zamestnancovi na pracovnej ceste patrí stravné
- výška stravného závisí od dĺžky pracovnej cesty v jednom dni
- rozlišujú sa tri časové pásma: 5 až 12 hodín, nad 12 až 18 hodín a nad 18 hodín
- sumy sa valorizujú na základe údajov o indexe cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách
Stravovacie poukážky
4 hodiny
Zákonník práce hovorí, že nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý v rámci jednej pracovnej zmeny odrobí viac ako štyri hodiny.
2,48 €
Zamestnávateľ vám prispieva v sume najmenej 55 % ceny jedla, ale na každé jedlo najviac do 55 % stravného pri pracovnej ceste od 5 do 12 hodín (dnes 2,48 €).
75 %
Gastrolístok musí mať hodnotu najmenej 75 % stravného pri pracovnej ceste od 5 do 12 hodín. Firmy zabezpečujú stravovanie takýmto spôsobom, keď nemajú závodnú jedáleň.
750-tisíc
zamestnancov na Slovensku dostáva gastrolístky alebo elektronickú stravnú kartu. Pribúda ľudí, ktorí platia zamestnaneckou kartou.
Každý druhý
Peniaze namiesto gastrolístka? Každý druhý užívateľ pripúšťa, že hotovosť by minul na iný účel ako na teplý obed a stravu, ukázal niekdajší prieskum GfK.