Jarnej únave sa dá predchádzať. Pomôžu pohyb, vitamíny a voda, radí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky. Treba chodiť čo najviac peši, odporúčajú hygienici. Napríklad výťah možno zameniť za schody. "Alebo vystúpte z autobusu o jednu zastávku skôr," uvádza ÚVZ SR. Do formy sa možno dostať rýchlejšou prechádzkou. Postupne si však treba pridávať minúty a chôdzu striedať s ľahkým behom.
V práci zase netreba zabúdať na pravidelné prestávky, počas ktorých si človek uvoľní celé telo. Hygienici odporúčajú urobiť si voľno pätnásť minúť po každých dvoch hodinách. "Pracujúci by si mal vtedy uvoľniť šiju pomalým krúžením hlavy do strán. Chrbát a nohy treba vystrieť a zápästia precvičiť," informuje ÚVZ SR. Prestávku odporúčajú hygienici ukončiť hlbokými nádychmi a výdychmi, ktoré sa opakujú aspoň päťkrát.
Únavu môžu zahnať aj ľahšie jedlá, napríklad dusené na pare, hydinové mäso a ryby. Mastným a vyprážaným pokrmom sa treba vyhnúť. "Telu prospieva zelenina a ovocie," radí ÚVZ SR. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča zjesť každý deň päť dávok ovocia a zeleniny. Ovocie treba konzumovať skôr dopoludnia, zelenina je bez časových obmedzení. Viac zeleniny a ovocia na tanieri prospieva aj duševnému zdraviu, ľahšie sa človek zbavuje i nadbytočných kíl.
Presladené nápoje organizmu na sile nedodajú. Ideálnym nápojom je voda či nesladené čaje. Možno ich striedať so šťavami aj minerálnymi vodami. "Ak na pitie človek zabúda, ráno by si mal dať na stôl dvojlitrovú fľašu vody a postupne z nej po celý deň popíjať," vysvetľuje ÚVZ SR.