Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2018 14:40 | Správy | Domáce správy

Pri sviatočných dobrotách buďte maximálne obozretní: Ak vajcia umyjete, vážne riskujete zdravie!

Gazdiné by mali byť počas prípravy veľkonočných jedál obozretné.

Ak zvolia nesprávny prístup, môže to napomôcť množeniu mikroorganizmov a plesní. Platí to aj pri zlom skladovaní potravín. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Spotrebitelia nemusia voľným okom zbadať na jedlách žiadne zmeny, no pre organizmus to môže byť nebezpečné. Treba na to myslieť najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách.

Vajíčka nemožno pred použitím umývať, pomôže sa tak rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Je dôležité dbať na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. "Jedlá s vajíčkami treba dôkladne tepelne spracovať," uvádzajú hygienici.

Domáca majonéza z čerstvých slepačích vajec môže byť podľa nich rizikom. Za bezpečnejšiu označili priemyselne vyrobenú, ktorá je pasterizovaná. "Ak sa predsa len niekto rozhodne pre domácu, odporúčame použiť čerstvé suroviny a v množstve, ktoré sa priamo skonzumuje," píše ÚVZ SR.

 

Pri výbere šunky si treba dať záležať. Tá kvalitná by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a zreteľné kontúry svalu. "Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká na jemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny nemožno vidieť," opisuje ÚVZ SR. Hygienici radia vybrať si menej zaúdené mäso, pred konzumáciou ho odporúčajú uvariť.

Otvoriť galériu
(ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Mäso znečistené od krvi treba opláchnuť pod tečúcou vodou, nemožno ho namáčať. Pri jeho tepelnom opracovaní je dôležité dodržiavať čas a správnu teplotu. "Zničí to takmer všetky mikroorganizmy," informuje ÚVZ SR. Surové mäso, hydinu, morské živočíchy treba oddeliť od ostatných potravín.

Zvyšky pečeného, vareného, duseného či vysmážaného mäsa vcelku možno skladovať v chladničke pri teplote od nula do štyroch stupňov Celzia najviac 24 hodín. Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, ak ich spotrebiteľ nechá pri teplote päť až osem stupňov Celzia, treba ich zjesť najneskôr do 12 hodín. Menej času je už na skonzumovanie šalátov, či už zeleninových, ovocných, strukovinových alebo rybacích. Pri teplote nula až štyri stupne Celzia vydržia 12 hodín, pri piatich až ôsmich stupňov Celzia šesť hodín. Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do štyroch stupňov 24 hodín, pri piatich až ôsmich stupňov len 12 hodín. Ide o odporúčaný čas skladovania, podľa hygienikov nemusí byť pravidlom. Spomínané potraviny vydržia i dlhšie, treba sa riadiť ich vôňou a vzhľadom.

Kuchyňa je podľa hygienikov obľúbeným miestom baktérií. Zväčša ide o kuchynský drez, pomôcky na umývanie riadu. Treba ich udržiavať v čistote. Nemožno zabúdať i na umývanie rúk pred každou prípravou jedla. "Rovnako je dôležité, dať si záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky a kuchynského náčinia," píše ÚVZ SR. Hygienici neodporúčajú krájať na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie. Na všetko radia mať vlastné nože, strúhadlá, náradie. "Ľudia by to v stravovaní počas sviatkov nemali preháňať," radí ÚVZ SR. Opak smeruje k hnačkám i možnému žlčníkovému záchvatu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Eva Pavlíková (64), herečka
Eva Pavlíková navštevuje hroby zosnulých kolegov: Krásne, ako spomína na legendárneho Bednárika († 65)
Foto
Hrôzostrašná správa: Slovenský horolezec je nezvestný po páde v Himalájach
Na snímke Majka Demitrová a Peter Bak.
Foto
Nosil vyťahané rifle a košeľu: Úprimné priznanie partnera Majky Demitrovej
Štyria tínedžeri sa rozhodli "surfovať" na streche metra Viedni, dopadlo to veľmi tragicky.
Mrazivá dohra po nebezpečnej jazde tínedžerov na streche metra: Zomrel chlapec z Česka
Takto odpočívajú velikáni.
Velikáni Duchoň († 35) a Gott († 80): Dojímavé vyznania pri hroboch! TAKTO na nich spomínajú najbližší
Pád časti strechy železničnej stanice v srbskom meste Nový Sad.
Foto
FOTO ZRÚTILA sa strecha železničnej stanice! Medzi obeťami je aj 6-ročné dievčatko
Fero Joke (30)
Foto
Fero Joke zažil DRÁMU pred odletom do Indie: Cyklón Dana a potom SVADBA!
Geissenovci oslavujú 30. výročie svadby.
Foto
Geissenovci oslavujú výročie svadby: Carmen vytiahla staré FOTKY! Uf, poriadne odvážna nevesta
(ilustračné foto)
Hrozí, že budú musieť evakuovať 200.000 ľudí: Na Japonsko sa rúti živelná katastrofa
Na Slovensku má vystúpiť raper Travis Scott.
Pochybnosti o koncerte hviezdneho Travisa Scotta v Žiline
(ilustračné foto).
Držte si klobúky! Na týchto miestach dnes platí výstraha pred silným vetrom
Rieky ukrývajú množstvo tajomstiev (ilustračná fotografia).
V riekach žije NEBEZPEČNÁ potvora! Ak ho uvidíte, okamžite ho zlikvidujte: Odborníci bijú na poplach