Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2018 14:40 | Správy | Domáce správy

Pri sviatočných dobrotách buďte maximálne obozretní: Ak vajcia umyjete, vážne riskujete zdravie!

Gazdiné by mali byť počas prípravy veľkonočných jedál obozretné.

Ak zvolia nesprávny prístup, môže to napomôcť množeniu mikroorganizmov a plesní. Platí to aj pri zlom skladovaní potravín. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Spotrebitelia nemusia voľným okom zbadať na jedlách žiadne zmeny, no pre organizmus to môže byť nebezpečné. Treba na to myslieť najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách.

Vajíčka nemožno pred použitím umývať, pomôže sa tak rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Je dôležité dbať na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. "Jedlá s vajíčkami treba dôkladne tepelne spracovať," uvádzajú hygienici.

Domáca majonéza z čerstvých slepačích vajec môže byť podľa nich rizikom. Za bezpečnejšiu označili priemyselne vyrobenú, ktorá je pasterizovaná. "Ak sa predsa len niekto rozhodne pre domácu, odporúčame použiť čerstvé suroviny a v množstve, ktoré sa priamo skonzumuje," píše ÚVZ SR.

 

Pri výbere šunky si treba dať záležať. Tá kvalitná by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a zreteľné kontúry svalu. "Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká na jemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny nemožno vidieť," opisuje ÚVZ SR. Hygienici radia vybrať si menej zaúdené mäso, pred konzumáciou ho odporúčajú uvariť.

Otvoriť galériu
(ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Mäso znečistené od krvi treba opláchnuť pod tečúcou vodou, nemožno ho namáčať. Pri jeho tepelnom opracovaní je dôležité dodržiavať čas a správnu teplotu. "Zničí to takmer všetky mikroorganizmy," informuje ÚVZ SR. Surové mäso, hydinu, morské živočíchy treba oddeliť od ostatných potravín.

Zvyšky pečeného, vareného, duseného či vysmážaného mäsa vcelku možno skladovať v chladničke pri teplote od nula do štyroch stupňov Celzia najviac 24 hodín. Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, ak ich spotrebiteľ nechá pri teplote päť až osem stupňov Celzia, treba ich zjesť najneskôr do 12 hodín. Menej času je už na skonzumovanie šalátov, či už zeleninových, ovocných, strukovinových alebo rybacích. Pri teplote nula až štyri stupne Celzia vydržia 12 hodín, pri piatich až ôsmich stupňov Celzia šesť hodín. Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do štyroch stupňov 24 hodín, pri piatich až ôsmich stupňov len 12 hodín. Ide o odporúčaný čas skladovania, podľa hygienikov nemusí byť pravidlom. Spomínané potraviny vydržia i dlhšie, treba sa riadiť ich vôňou a vzhľadom.

Kuchyňa je podľa hygienikov obľúbeným miestom baktérií. Zväčša ide o kuchynský drez, pomôcky na umývanie riadu. Treba ich udržiavať v čistote. Nemožno zabúdať i na umývanie rúk pred každou prípravou jedla. "Rovnako je dôležité, dať si záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky a kuchynského náčinia," píše ÚVZ SR. Hygienici neodporúčajú krájať na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie. Na všetko radia mať vlastné nože, strúhadlá, náradie. "Ľudia by to v stravovaní počas sviatkov nemali preháňať," radí ÚVZ SR. Opak smeruje k hnačkám i možnému žlčníkovému záchvatu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke predseda vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer.
Výzva pre firmy a podnikateľov! Pripravte sa na možný vojnový scenár, odkazuje šéf Vojenského výboru NATO
Ruský prezident Vladimir Putin.
Kauza použitia zakázaného plynu na Ukrajine: Rusi hovoria o pomste! Na koho ukazujú prstom?
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Dočkáme sa konca krízy? Český minister o rokovaní so slovenskou vládou: Takto to vidí on
Mužovi smrť zmenila život
Vincent bol 45 minút klinicky mŕtvy: Na všetko sa pozeral zhora! Z druhej strany si odniesol 3 veci
Tajomník ruskej Rady bezpečnosti Sergej Šojgu.
Ruský tajomník Sergej Šojgu rokoval s Talibanom: Hovoria o prehĺbení spolupráce
Juraj Slafkovský v drese Montrealu.
Foto
Tvrdá rana pre Slafkovského: Tréner Montrealu učinil rázny krok!
Ošípané v chlieve (ilustračná fotografia).
Školáčku († 17) uštvali k smrti ošípané: V chlieve išlo o sekundy! Desivé, čo zvieratá urobili
Gisele Pelicotová sa stala obeťou približne 200 opakovaných znásilnení.
Roky ju dával znásilňovať jej vlastný muž: Prešla si peklom! Takýto trest navrhujú
Rodina dúfa, že niekedy zistí, čo sa Shanahan stalo.
Foto
Srdcervúce úmrtie krásnej kaderníčky († 28): Jej osud bude rodinu mátať naveky
Bývalý skvelý brankár Dominik Hašek sa obul do zámorskej profiligy.
Foto
Hašek opäť ostro kritizuje zámorskú NHL: Dajte Rusku rovno 10 tankov a 5 stíhačiek!
Novozvolený prezident USA Donald Trump.
Aktualizované
Prejde mu to? Vyšetrovateľ žiada zrušiť trestný prípad Donalda Trumpa: Toto má byť dôvod
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková o zrútení lietadla v Litve.
Foto
Nehoda lietadla v Litve! Nemecká ministerka na plné ústa: Slová o hybridnom incidente