Odborníci z českého portálu Vím, co jím a piju sa pozreli na jej účinky. Ktoré látky obsahuje a na čo je dobrý?
Medvedí cesnak vyrazí vždy v marci a apríli, keď stromy ešte nemajú listy. „Bylinku je vhodné zbierať pred obdobím kvetu. Medvedí cesnak je jarná bylinka, ktorá pôsobí antibakteriálne i proti plesniam, pomáha k zníženiu krvného tlaku,“ tvrdí Jitka Laštovičková z Vím, co jím. Najlepší je čerstvý, môžete ho využiť pri príprave šalátu, nátierky či na dochutenie rizota. Spracúvajú sa listy aj cibuľky.
ČO OBSAHUJE
Tak ako klasický cesnak, aj ten medvedí obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré znižujú koncentráciu cholesterolu a tukov v krvi. Ďalej obsahuje látky s antioxidačným účinkom, vitamíny (provitamín A - betakarotén, vitamíny B1 a B2, C) a minerálne látky (draslík, železo, zinok, vápnik a horčík).
KEDY POMÁHA
- znižuje krvný tlak
- pôsobí proti baktériám, vírusom a plesniam
- ideálny pri nachladnutí
- podporuje trávenie
S TÝMTO SI HO NEMÝĽTE
Medvedí cesnak si môžete ľahko zmýliť s listami konvalinky voňavej, ktoré sú veľmi jedovaté. K rozlíšeniu pomôže práve typická vôňa listov medvedieho cesnaku.