Na obchodníkov, ktorým sa dokáže predaj rovnakých výrobkov, avšak rôznej kvality po krajinách Únie hrozí vysoká pokuta. Rovnako aj spotrebitelia budú pod väčšou ochranou a ľahšie sa domôžu svojich práv. Poradiť si však môžete aj sami v obchode, ak pri nákupe dodržíte zopár tipov a pozorne si prečítate etikety.
Brusel zakázal dvojitú kvalitu potravín prostredníctvom zmien únijného spotrebiteľského práva. Tie navrhla v stredu členským štátom Európska komisia. Smernica o nekalých obchodných praktikách bude jednoznačne hovoriť, že je nezákonné uvádzať na trh v rôznych krajinách EÚ rovnako vyzerajúce produkty, avšak s výrazne odlišným zložením. Všetky detaily by mali byť schválené na jar budúceho roka. „Momentálne vedci v Bruseli dokončujú skúšobnú metodiku, ktorou sa budú úrady riadiť pri kontrolách a testoch,“ uzavrela Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
Na toto si dajte pozor
Obsah vody
- dôležitý faktor najmä pri nákupe mrazeného tovaru či údenín
- vždy si preto dajte pozor, aby obsah vody vo výrobku nepresiahol 10 % z celkového zloženia
Jednoduché zloženie
- tu platí jednoduché pravidlo, čím viac zložiek obsahuje, tým je menej kvalitná
- platí totiž, že ak máte dostatočne dobré suroviny, nemusíte ich nahrádzať umelými prísadami, stabilizátormi či arómami
Prvé poradie
- usporiadanie zložiek výrobku na etikete je zoradené podľa toho, koľko percent jednotlivej zložky sa v ňom nachádza
- pri jogurte tak bude prvé mlieko, druhé jahody a tretie napríklad cukor
- ak si teda kupujete nápoj a na prvom mieste je cukor, a nie voda, je jasné, že by ste mali siahnuť po inej alternatíve
Výrobca dostane pokutu
Ingrid Ludviková, zastúpenie EK na Slovensku
Návrhy Európskej komisie pomôžu občanom nielen posilnením ich práv, ale aj tým, že bude jednoduchšie tieto práva obhájiť a domôcť sa účinnej nápravy v príprade ich porušenia. Ak sa výrobca dopustí nekalých praktík vo viacerých krajinách Únie, dostane pokutu vo výške 4 % ročného obratu v každej z krajín. Ide pritom o minimálnu normu, členské štáty môžu nastaviť vyššie pokuty.
Rady pre niektoré výrobky
Maslo
- minimálny obsah tuku by mal byť 83 %
- podľa normy EÚ musia byť vyrobené z kravského mlieka
Pozor: Výrobca môže túto normu obísť tým že výrobok označí napríklad ako masielko.
Syr
- v jeho zložení nemá čo robiť škrob, rastlinný tuk, voda alebo želatína
- na prvom mieste musí byť mlieko a obsah tuku v sušine by mať byť aspoň 40 %
Čokoláda
- v zložení musia byť kakaová hmota, kakaové maslo a cukor
- nekupujte čokoládu so stuženým rastlinným tukom či kakaovým práškom
Jogurt
- do košíka dajte len ten, ktorý obsahuje plnotučné mlieko aspoň s 3,5 % tuku
- ten, ktorý obsahuje želatínu, radšej nekupujte
Mäso
- zlým znakom najmä pri salámach a párkoch je sója či stabilizátory v zložení
- kvalitné mäsové výrobky majú málo zložiek
Ministerka Matečná: EÚ pochopila, že to je vážny problém
V minulosti sa hovorilo najmä o spoločnej metodike kontroly tovarov v EÚ. Nová smernica EK by mala ísť ďalej. Čo očakávate, že bude obsahovať? Aké konkrétne opatrenia?
- Dvojaká kvalita je predovšetkým problémom nových členských štátov a týka sa až tretiny EÚ. Na metodikách Európska komisia ešte pracuje. Tento krok Európskej komisie je však veľmi významný posun, pretože nás posúva o krok bližšie k pokutám za dvojakú kvalitu. Návrh komisie stanovuje, že dvojaká kvalita bude považovaná za klamlivú činnosť. Týka sa to pritom nielen potravín, ale aj iných výrobkov.
Čo to bude znamenať pre spotrebiteľov? Nebude už možné kúpiť v rôznych členských štátoch EÚ rovnako označené výrobky s iným zložením?
- Ak bude napríklad výrobok v rovnakom obale a pod rovnakou značkou u nás predávaný s kuracím separátom, ale napríklad v Rakúsku s bravčovým mäsom, ide o jasné klamanie spotrebiteľa. Smernica však umožňuje aj určité výnimky, týkajúce sa špecifík niektorých národných legislatív. Napríklad v Nemecku zákon zakazuje pridávanie vitamínov do kakaa, ale u nás to je možné. V každom prípade však tento návrh smeruje k zrovnoprávneniu spotrebiteľov v EÚ.
Viacerí odborníci upozorňujú, že sa nariadenie bude dať obchádzať napr. zmenou názvu a pod. Akým spôsobom sa budú riešiť tieto prípady?
- Viete, keď som na zasadnutí Rady ministrov poľnohospodárstva EÚ pred niečo viac ako rokom predstavila výsledky našich prvých testov a spustila tak boj proti dvojakej kvalite v EÚ, len málokto mi veril, že tento boj za spotrebiteľa je možné vyhrať. Mnohí ma odrádzali, že je to boj s veternými mlynmi. Lenže ja som sa tohto boja za slovenského spotrebiteľa nevzdala. Nehľadajme ako sa to nedá, ale ako sa to dá riešiť.
Akým spôsobom by sa mali porušenia pravidiel sankcionovať?
- Prostredníctvom kontrol národných orgánov, v našom prípade Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Na presných metodikách Európska komisia a jej Spoločné výskumné centrum ešte pracuje, zverejniť by ich mali budúci mesiac. Potom začnú členské krajiny podľa týchto metodík postupovať a vykonávať testy.
Ak by EK takúto smernicu schválila, kedy by mohla vstúpiť do platnosti? Resp. aké formálne kroky tomu (z EÚ a členských štátov) musia predchádzať?
- Európska komisia pochopila, že je to vážny problém, ktorý v EÚ nemôžeme akceptovať. Ide však o legislatívny proces, čiže určite to bude nejakú dobu trvať. Návrh budú prerokovávať expert, musia ho schváliť členské štáty v Rade EÚ a taktiež europoslanci v Európskom parlamente.