Zákazníci sa tak môžu zahryznúť do voňavej paradajky či papriky, ktorá pochádza zo Slovenska. Nový Čas otestoval dve najväčšie trhoviská na Miletičke a v Petržalke a porovnal ceny zeleniny. Kde sa vám oplatí nakupovať?!
Dospestované na Slovensku. Na túto vetu najčastejšie lákajú predajcovia na trhoviskách v Bratislave svojich zákazníkov. Za paradajkami, paprikami, reďkovkami či petržlenom sú podľa nich dlhé hodiny strávené v záhrade či skleníkoch. Aj preto pod istú cenu odmietajú ísť, aj keď sú si vedomí toho, že naše produkty sú drahšie. „Slovenská zelenina si vyžaduje náročnejšiu starostlivosť na pestovanie a práve preto je aj cenovo drahšia,“ vysvetľuje pestovateľ Václav z Tonkoviec (okr. Dunajská Streda), prečo sa ich ceny nedajú porovnať s tými v obchodných reťazcoch.
O zákazníkov vraj núdzu nemajú, čo potvrdzuje aj agropodnikateľ z malej obce Nesvady pri Komárne Ladislav (22), ktorý ponúka svoj tovar v novootvorenej Petržalskej tržnici. „Aj keď sú výrobky zo zahraničia lacnejšie, ľudia si radi za kvalitu priplatia,“ uzavrel.
Petržalská tržnica
Paradajky - 3,50 - 6 €/ kg
Reďkovka - 0,80 €/zväzok
Mladá cibuľka - 0,80 €/zväzok
Paprika - 4,60 €/kg
Mrkva - 1, 60 €/zväzok
Petržlen - 1,70 €/zväzok
Pór - 2,20 €/kg
Tržnica Miletičova
Paradajky - 3,50 €/kg
Reďkovka - 0,60 €/zväzok
Mladá cibuľka - 0,80 €/zväzok
Paprika - 2,90 - 6 €/kg
Mrkva - 1, 50 €/zväzok
Petržlen - 2,80 €/zväzok
Pór - 3 €/kg
Čo je pre vás dôležité pri kúpe zeleniny?
Jozef (78), Bratislava, dôchodca:
Predovšetkým sa pozerám na cenu a potom na kvalitu, lebo tá by mala zodpovedať cene. Horšie sa posudzuje, odkiaľ naozaj tá cibuľa alebo reďkovka pochádza.
Petra (44), Bratislava, banková úradníčka:
Snažím sa skĺbiť kvalitu s cenou, pozerám, či je to skutočne potravina zo Slovenska. Najmä sa snažím v zelenine podporovať našich výrobcov.