To je viac ako vo februári, keď medziročný rast cien dosiahol 4,6 percenta. „V marci pravdepodobne rast cien potravín mierne zvýraznil aj efekt Veľkej noci,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Kým vo februári najviac zdraželi vajcia, jablká a maslo, v marci sme si okrem jabĺk najviac priplatili aj za niektoré druhy zeleniny.
Priemerná cena petržlenu vzrástla o 34 percent a karfiolu o 32 percent. Nasledujú kuracia pečeň a majonéza, ktoré stoja o 25 percent viac. „Očakávame, že aj v najbližších mesiacoch si budeme za potraviny a nealkoholické nápoje priplácať, medziročne asi o päť-šesť percent,“ dodáva Eva Sadovská zo Slovenského farmárskeho družstva.
Ovocie sa zdražuje najrýchlejšie
Ľubomír Koršňák, UniCredit Bank
Vyšší dopyt po potravinách dočasne spomalil korekciu cien vajec a masla. V marci sa však zvyšovali aj ceny sezónnych potravín (ovocia a zeleniny) a mäsa. Kým ceny ovocia si v medziročnom porovnaní udržali pozíciu najrýchlejšie rastúcej kategórie, zelenina naďalej ostáva jedinou kategóriou, kde sú ceny medziročne nižšie.