Pobyt v prírode či v záhrade preto mnohí Slováci spoja s príjemným obedom či večerou, ktoré si sami pripravia. Ako zvládnuť grilovačku na jednotku a stať sa najlepším hostiteľom?
PRÍPRAVA
Korenie a marináda
- Najlepšie je, ak si marinádu pripravíte sami, viete, čo do nej dáte
- Ak je to možné, nechajte pokrm marinovať aspoň cez noc, aby doň prešli všetky chute
TIPY
- Pre minimalistov stačí zmiešať olej so soľou, korením či citrónovou šťavou
- Príjemnou zmenou môže byť pridanie horčice či dokonca bieleho jogurtu
POZOR!
- Pri dlhšom marinovaní nedávajte do zmesi soľ, pretože vyťahuje z mäsa vlhkosť
Teplota pokrmov
- Nikdy nedávajte mäso rovno z chladničky alebo dokonca z mreazničky priamo na gril
- Teplotný šok surovinám neprospieva a môže ovplyvniť ich chuť
- Vyložte preto klobásky či mäso z chladničky pár hodín pred grilovaním, spoznáte ten rozdiel
TIP
- ak plánujete grilovať viac hodín, zvoľte namiesto uhlia brikety
- vydržia dlhšie a nebudete musieť tak často prikladať
Rorzpálený gril
- Pri plynovom a elektrickom grile vám tento problém odpadá, no stále má veľa ľudí v obľube uhlíky
- Uhlie je správne rozpálené, keď prestalo dymiť a šľahajú z neho len malé plamienky
- Ak používate štartovací valec, práve vtedy je vhodné presypať uhlie do grilu a začať s pečením
Zelenina
- Na gril môžete dať akúkoľvek zeleninu, z ktorej razom vyčaríte lahôdku
- cuketu najprv posypte soľou, nech sa zbaví vody, a na grile jej potom stačí pár minút, podľa hrúbky plátkov
- Menšie paradajky môžete grilovať v celku, väčšie nakrájajte na hrubšie kusy a potrite olejom, stačia im 3 minúty
- Na gril sa hodia aj šampiňóny, ktoré pripravíte za 5 minút, buď v celku, alebo nakrájané na polovice
- Kukuricu môžete grilovať celú v šupe, ale aj potretú maslom a ošúpanú
Mäso
- Slováci najčastejšie grilujú hydinu a bravčové, ktoré treba marinovať aspoň hodinu pred opekaním
- Ak obsahujú plátky šľachy, poriadne ich vyrežte alebo na okrajoch nakrájajte, aby sa mäso na grile nekrútilo
- Pri hydine pridajte do marinády aj tuk, aby zostala šťavnatá, na rošte jej stačí 15 minút
- Bravčové opekajte na miernom ohni o pár minút dlhšie ako hydinu, pekne domäkka
- Hovädzie potrebuje čas podľa toho, o aký druh ide
- Pri grilovaní rýb a morských plodov stačí jemná olejová marináda a pár minút na grile
POZOR!
- pri prevracaní do mäsa určite nepichajte, pretsože vytečie z neho všetka šťava a mäso bude príliš suché
Syr
- Na gril môžete dať oštiepok či grécky halloumi len tak voľne, sú dostatočne pevné a neroztečú sa
- Pri mäkších syroch je lepšie zabaliť ich do alobalu
Klobásy
- Všetky údeniny pred pečením poriadne poprepichujte, aby mohlo teplo vychádzať von
Bezpečnosť na prvom mieste
Ľubomír Thinschmidt, veliteľ hasičskej jednotky Falck Fire Services
- Gril dajte na nehorľavú podložku a dostatočne ďaleko od ostatných horľavých predmetov. Na uhasenie požiaru priamo na grile vystačí dostatočne veľká fľaša s vodou. Na zapaľovanie uhlia používajte len oficiálne schválené podpaľovače. Nikdy nepoužívajte benzín ani iné horľaviny. Pri manipulácii s grilom dávajte pozor, aby z neho neodletel žeravý uhlík.