Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2018 16:15 | Správy | Servis | Lifestyle

Zvládnite grilovačku ako profesionál: Tipy, s ktorými budete ideálnym hostiteľom

Víkend a slnečné počasie hrajú do karát grilovačkám a opekačkám.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Pobyt v prírode či v záhrade preto mnohí Slováci spoja s príjemným obedom či večerou, ktoré si sami pripravia. Ako zvládnuť grilovačku na jednotku a stať sa najlepším hostiteľom?

 PRÍPRAVA

  Korenie a marináda

 

- Najlepšie je, ak si marinádu pripravíte sami, viete, čo do nej dáte

- Ak je to možné, nechajte pokrm marinovať aspoň cez noc, aby doň prešli všetky chute

TIPY

- Pre minimalistov stačí zmiešať olej so soľou, korením či citrónovou šťavou

- Príjemnou zmenou môže byť pridanie horčice či dokonca bieleho jogurtu

POZOR! 

- Pri dlhšom marinovaní nedávajte do zmesi soľ, pretože vyťahuje z mäsa vlhkosť

Otvoriť galériu
Ilustračný obrázok
Zdroj: iStock

  Teplota pokrmov

- Nikdy nedávajte mäso rovno z chladničky alebo dokonca z mreazničky priamo na gril

- Teplotný šok surovinám neprospieva a môže ovplyvniť ich chuť

- Vyložte preto klobásky či mäso z chladničky pár hodín pred grilovaním, spoznáte ten rozdiel

TIP

- ak plánujete grilovať viac hodín, zvoľte namiesto uhlia brikety
- vydržia dlhšie a nebudete musieť tak často prikladať

 

  Rorzpálený gril

- Pri plynovom a elektrickom grile vám tento problém odpadá, no stále má veľa ľudí v obľube uhlíky

- Uhlie je správne rozpálené, keď prestalo dymiť a šľahajú z neho len malé plamienky

- Ak používate štartovací valec, práve vtedy je vhodné presypať uhlie do grilu a začať s pečením

 

 Zelenina

- Na gril môžete dať akúkoľvek zeleninu, z ktorej razom vyčaríte lahôdku

- cuketu najprv posypte soľou, nech sa zbaví vody, a na grile jej potom stačí pár minút, podľa hrúbky plátkov

- Menšie paradajky môžete grilovať v celku, väčšie nakrájajte na hrubšie kusy a potrite olejom, stačia im 3 minúty

- Na gril sa hodia aj šampiňóny, ktoré pripravíte za 5 minút, buď v celku, alebo nakrájané na polovice

- Kukuricu môžete grilovať celú v šupe, ale aj potretú maslom a ošúpanú

 

Otvoriť galériu
Ilustračný obrázok
Zdroj: iStock

  Mäso

- Slováci najčastejšie grilujú hydinu a bravčové, ktoré treba marinovať aspoň hodinu pred opekaním

- Ak obsahujú plátky šľachy, poriadne ich vyrežte alebo na okrajoch nakrájajte, aby sa mäso na grile nekrútilo

- Pri hydine pridajte do marinády aj tuk, aby zostala šťavnatá, na rošte jej stačí 15 minút

- Bravčové opekajte na miernom ohni o pár minút dlhšie ako hydinu, pekne domäkka

- Hovädzie potrebuje čas podľa toho, o aký druh ide

- Pri grilovaní rýb a morských plodov stačí jemná olejová marináda a pár minút na grile

POZOR! 

- pri prevracaní do mäsa určite nepichajte, pretsože vytečie z neho všetka šťava a mäso bude príliš suché

 

  Syr

- Na gril môžete dať oštiepok či grécky halloumi len tak voľne, sú dostatočne pevné a neroztečú sa

- Pri mäkších syroch je lepšie zabaliť ich do alobalu

 

  Klobásy

- Všetky údeniny pred pečením poriadne poprepichujte, aby mohlo teplo vychádzať von

 

Bezpečnosť na prvom mieste

Ľubomír Thinschmidt, veliteľ hasičskej jednotky Falck Fire Services

- Gril dajte na nehorľavú podložku a dostatočne ďaleko od ostatných horľavých predmetov. Na uhasenie požiaru priamo na grile vystačí dostatočne veľká fľaša s vodou. Na zapaľovanie uhlia používajte len oficiálne schválené podpaľovače. Nikdy nepoužívajte benzín ani iné horľaviny. Pri manipulácii s grilom dávajte pozor, aby z neho neodletel žeravý uhlík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nin

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke predseda vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer.
Výzva pre firmy a podnikateľov! Pripravte sa na možný vojnový scenár, odkazuje šéf Vojenského výboru NATO
Ruský prezident Vladimir Putin.
Kauza použitia zakázaného plynu na Ukrajine: Rusi hovoria o pomste! Na koho ukazujú prstom?
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Dočkáme sa konca krízy? Český minister o rokovaní so slovenskou vládou: Takto to vidí on
Mužovi smrť zmenila život
Vincent bol 45 minút klinicky mŕtvy: Na všetko sa pozeral zhora! Z druhej strany si odniesol 3 veci
Tajomník ruskej Rady bezpečnosti Sergej Šojgu.
Ruský tajomník Sergej Šojgu rokoval s Talibanom: Hovoria o prehĺbení spolupráce
Juraj Slafkovský v drese Montrealu.
Foto
Tvrdá rana pre Slafkovského: Tréner Montrealu učinil rázny krok!
Ošípané v chlieve (ilustračná fotografia).
Školáčku († 17) uštvali k smrti ošípané: V chlieve išlo o sekundy! Desivé, čo zvieratá urobili
Gisele Pelicotová sa stala obeťou približne 200 opakovaných znásilnení.
Roky ju dával znásilňovať jej vlastný muž: Prešla si peklom! Takýto trest navrhujú
(ilustračné foto).
Obeťami trestných činov sú najčastejšie ženy: Ide o tichú epidémiu! Tento deň poukazuje na globálny problém
Rodina dúfa, že niekedy zistí, čo sa Shanahan stalo.
Foto
Srdcervúce úmrtie krásnej kaderníčky († 28): Jej osud bude rodinu mátať naveky
Na snímke minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD).
Minister Drucker odkazuje z Bruselu: Aké má EÚ plány s mobilmi na školách?
Bývalý skvelý brankár Dominik Hašek sa obul do zámorskej profiligy.
Foto
Hašek opäť ostro kritizuje zámorskú NHL: Dajte Rusku rovno 10 tankov a 5 stíhačiek!