Ako jediný na Slovensku sa venuje tzv. zadymovanej keramike. Aj keď zatiaľ nemá komu remeslo odovzdať, verí, že ešte sa nájde nasledovník.
Bývalý učiteľ k hrnčiarskemu koníčku privoňal už pred 40 rokmi, ale zadymovaniu sa venuje len 20 rokov. „Vždy som popri svojej robote pracoval pre Ústredie ľudovej umeleckej výroby a jedna z pracovníčok ma vyzvala, či by som neskúsil vyrábať čiernu keramiku. Pozháňali mi literatúru a zrejme som sa to naučil,“ hovorí majster.
Vytočenie na hrnčiarskom kruhu síce trvá len niekoľko minút, no vypaľovanie až 15 hodín a z pece sa výrobky vyberajú až po dvoch dňoch! Najkrajšou na nich je podľa neho „asi tá starovekosť, ktorou pôsobia“.
Dôležité sú sadze a dym
- stará technológia výroby a pálenia keramiky bez glazúry
- pri vypaľovaní sa výrobky v peci rozžeravia
- keď sa spotrebuje kyslík, drevo iba tlie a produkuje veľa dymu
- povrch keramiky nasaje sadze a dym
- čierna keramika sa páli iba raz
Ocenenie majstra
Ocenenie Majster ľudovej umeleckej výroby získal za zachovávanie tradičných technologických postupov pri tvorbe zadymovanej hrnčiny. ÚĽUV titul udeľuje od roku 1959, doteraz ho udelil 417 výrobcom.