Prísne tajná receptúra rodinnej firmy spočíva v čerstvých surovinách, znásobených rokmi skúseností. Napriek tomu, že reklamu na ňu nikde nenájdete, každý deň na ňu čakajú v radoch desiatky ľudí.
Celý príbeh sa začal, keď Jusufov pradedo odišiel ako 16-ročný z rodného Macedónska do bývalého Československa hľadať prácu. Vyučil sa za zmrzlinára a začal ju predávať na ulici v Šamoríne. Prvých zákazníkov privítali v roku 1947 a medzi ľuďmi sa rozkríklo, že môžu ochutnať neobyčajne dobrú zmrzlinu. „Je to tajná rodinná receptúra, ktorá sa za 70 rokov nezmenila, používame iba čerstvé suroviny, zmrzlinu varíme každý deň v zadnej časti prevádzky, ktorá je prísne strážená a okrem rodiny sa tam nikto nedostane,“ prezrádza tajomstvo unikátnej chuti zmrzlinár Jusuf.
Maškrtní cudzinci
Na výrobe a predaji pochúťky spolupracujú všetci členovia rodiny. „Ja zmrzlinu väčšinou varím, bratranec Džamil ju chladí a ochucuje a nakoniec ju aj s otcom ochutnávame. Ak nemá 100-percentnú chuť, nedovolíme si ju predávať,“ dodal Jusuf. Do Šamorína pre jej skvelú chuť dokonca zavítajú aj cudzinci. „Zastavujú tu české autobusy s turistami, chodia sem zákazníci z Rakúska, jeden pán z Maďarska príde každé dva týždne a zje 25 kopčekov na posedenie,“ smeje sa sa zmrzlinár.
Kopček za 60 centov
Počas sezóny sa pred pultom tiahne dlhý rad maškrtníkov, ktorí neváhajú čakať desiatky minút. Záujem umocňuje aj fakt, že kopček stojí iba 60 centov. „Ak povedia, že im naša zmrzlina chutí, je to pre nás najväčší úspech, vážime si každého zákazníka,“ prezrádza s úsmevom.