Odborníci z českého časopisu Svět potravin ochutnali mnohé výrobky, ktoré sú dostupné aj v slovenských obchodoch. Popritom sledovali aj obsah cukru a nebezpečného akrylamidu. Na ktorých cereáliách si najviac pochutíte?
Odborníci ich na jednej strane oceňujú pre obsah celozrnných zložiek, vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Na druhej strane varujú pred ich nadmernou konzumáciou, pretože niektoré majú vyšší obsah cukru a energie. „V každom prípade sa odporúča konzumovať raňajkové cereálie vždy so zdrojom plnohodnotných bielkovín, najlepšie s jogurtom alebo mliekom,“ vysvetlila Hana Večerková z časopisu Svět potravin.
Prečo sledovali akrylamid
- chemická látka sa prirodzene tvorí v škrobnatých potravinách počas spracovania pri vysokých teplotách
- laboratórne testy ukazujú, že konzumácia potravín s akrylamidom potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny
- obilniny obsahujú látky, v ktorých pri pražení vzniká akrylamid
- všetky testované výrobky mali hodnoty obsahu akrylamidu nižšie než porovnávacie hodnoty v nariadení Európskej komisie
Druhy cereálií
- Jačmenné vločky
- Corn flakes
- Ovsené vločky
- Pohánkové vločky
- Žitné vločky
- Pšeničné otruby
Hodnotilo sa ako v škole: 1 je najlepšia a 5 najhoršia známka.
Zdroj: Svět potravin