Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.05.2018 14:40 | Šport | Šport mix
Foto

Volko trénoval naboso v piesku: Takto vyzerá jeho príprava!

 Ján Volko (21) by mal patriť medzi hlavné slovenské nádeje na augustových ME. Slovenský šprintérsky rekordér už smeruje celú svoju prípravu k Berlínu, zatiaľ však ešte nenaháňa za každú cenu formu.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Volko sa od 28. marca do 3. mája pripravoval na rekordne dlhom päťtýždňovom sústredení v portugalskom olympijskom tréningovom centre vo Vila Real de Santo Antonio neďaleko španielskych hraníc. Prvé dva týždne naberal najmä kondičku v piesku na pláži, potom sa už venoval najťažšej časti prípravy - rýchlostnej vytrvalosti.

"Keďže to bol úplny začiatok letnej prípravy, tak som absolvoval veľa hrubej roboty, veľa tempových, úsekových, rýchlostno-vytrvalostných tréningov, veľa odrazov, objemových tréningov v posilňovni. Do toho šprintérske tréningy, koordinačné cvičenia a drily, ktoré sú nutné k tomu, aby som nezabudol beh a techniku," prezradil pre TASR slovenský Atlét roka 2017.

V jeho príprave zaujal najmä beh naboso v piesku. "Ten spevňuje členky, chodidlá a klenbu. Sú to sťažené podmienky, keďže piesok sa prepadáva pod nohami. Môže to pomôcť pohybovému aparátu. Aj dýchať morský vzduch je lepšie ako smog v meste."

 

Volko začne letnú sezónu v sobotu 19. mája v 1. kole českej extraligy v Prahe, hosťuje za AK Olomouc. Následne ho čaká míting v St. Pöltene, 2. kolo slovenskej ligy, mítingy ako P-T-S, Odložilov memoriál a Zlatá tretra v Ostrave. "Formu začneme ladiť asi až o mesiac. Najbližšie podujatia absolvujeme z hrubej prípravy a z plného tréningu. Všetky štarty budú zrejme ešte ovplyvnené únavou z ťažšieho tréningu, ale nebojím sa toho," povedal Volko. Najbližšie dni mu spestria aj akcie ako je Čokoládová tretra v Bratislave, kde je ambasádorom podujatia. Medzitým netreba samozrejme zabudnúť na školské povinnosti, študenta Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave čaká onedlho skúškové obdobie. Všetko vyvrcholí berlínskymi ME. "Za cieľ a sen sme si stanovili finále. Verím, že aspoň v jednej z disciplín by sa mohlo podariť. Pôjdeme ale od podlahy, krok za krokom, nebudem mať veľkohubé vyjadrenia," dodal majster Európy 2017 do 23 rokov na 200 m a šiesty na halových MS 2018 na 60 m.

Premiérový letný štart má za sebou Iveta Putalová, slovenská halová rekordérka na 400 m, finalistka MS 2016 i ME 2015 v hale. V nedeľu si v nemeckom Pliezhausene zlepšila osobný rekord na 600 m časom 1:28,30 min. "Odbehala som si to v podstate sama. Vzhľadom na to som to celkom dobre zvládla, i keď na podujatí som nemala takú konkurenciu, ako som očakávala," uviedla na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave. Najbližšiu nedeľu absolvuje prvú vážnejšiu osemstovku na mítingu v nemeckom Rehlingene. "Podľa nej určíme, či sa budem ďalej sústrediť na 400 alebo 800 m. Osemstovka je už beh, ja som šprintérka, uvidíme, pre čo sa rozhodneme," poznamenala Putalová, ktorú v príprave trochu obmedzovali problémy s lýtkom. "Snažím sa ich odstrániť, je to už o 90 až 100 percent lepšie, ako bolo. Nemyslím si však, že by to mal byť väčší problém."

Po ročnej prestávke zapríčinenej zranením sa do sveta veľkej atletiky vracia Martin Kučera. Olympionik z Ria, finalista behu na 400 m prekážok na ME 2016 a víťaz Svetovej univerziády 2013 sa pripravuje pod vedením nového kouča Dalibora Kupku, ktorý trénuje aj trojnásobného halového majstra sveta a Európy Pavla Masláka. Uplynulé týždne sa pripravoval v JAR, nedávno absolvoval ešte krátke sústredenie v Nymburku. Prvý štart ho čaká zrejme až 29. júna na mítingu P-T-S v Šamoríne. Kučera na rozdiel od Volka či Putalovej ešte nemá istý štart na ME v Berlíne. "Absolvovali sme veľmi dobré sústredenie v Afrike, kde sme toho veľa nabehali a spravili veľa hrubej roboty. Tú sa budeme snažiť pretaviť do techniky, do prekážok. Súťažný výpadok je cítiť, ale ja verím, že sezóna sa vydarí. Nemáme v nej až také vysoké ambície, chcem sa najmä vrátiť do diania, pokúsiť sa splniť limit na ME a ukázať sa v európskej atletike. Na to by som potom rád nadviazal naplno v tej ďalšej sezóne," povedal Kučera.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!
Vládne konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov
Foto
Konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov: Politici by mali začať šetriť od seba! Čo sa ľudí najviac dotklo?
Ivana okrem žiaľu po tragickom úmrtí syna sužuje hnev na talianskeho rapera.
Foto
Na Ivanovho syna († 9) na katolíckom festivale spadla bránka: Otec nerozumie bezcitnosti známeho rapera
Kadyrov sa sťažuje, že auto mu nejde.
Tak to je bizár! Musk dal Kadyrovovi Cybertruc, no teraz... Bojovníkovi ostali oči pre plač
Dvojica spolu randí krátko.
Foto
Rozvášnená Sklenaříková ukázala NOVÉHO priateľa! Horúce bozky na červenom koberci: Aha, koho ulovila
Karsci sedel vzadu v aute. Po zrážke, žiaľ, utrpel zranenia nezlučiteľné so životom.
Foto
Nezvratný osud? Smrť verného fanúšika Karcsiho († 63) cestou zo zápasu: Zomrel v aute, v ktorom nemal byť!
Mačák (v krúžku) získal so spoluhráčmi veľa úspechov.
Foto
Smutná správa pre športový svet! Bolestivý koniec futbalistu Jara Mačáka († 50): Ku koncu už len šepkal
Ilustračné foto
Foto
Horor v Zázrivej: Úchylák lákal malé školáčky do auta! Jedna z nich skončila v nemocnici
Robert Fico znižuje DPH na potravinách, ktoré ľudia kupujú najčastejšie.
Fico a Takáč sľubujú lacnejšie potraviny: Ako si vláda posvieti na obchodníkov?
Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Tragický útok v Rotterdame: Ozbrojený muž zaútočil na viacero osôb