Nepatrí však medzi lacný špás, preto sa viac oplatí vyrobiť si ju doma. Liter domácej pochúťky vás môže vyjsť necelé tri eurá, za čo často u zmrzlinára nedostanete ani štyri malé kopčeky. Vyskúšajte niektorý z receptov Nového Času, alebo investujte do prístroja na jej výrobu.
Bez cukru - 500 g za 0,80 €
- nakrájajte asi 4 banány a dajte do mrazničky
- po pár hodinách vyberte a dôkladne vymixujte, podľa chuti pridajte ovocie alebo kakao
- ihneď podávajte
Jogurtová - 1 l za 3 €
- zmiešajte 500 g jogurtu so 120 g kryštálového cukru
- vyšľahajte 200 g šľahačky a vmiešajte do jogurtu
- dajte do chladničky a každú hodinu dôkladne premiešajte, aby sa nevytvorili ľadové kryštáliky
Čokoládovo-pomarančová - 1 l za 4,40 €
Potrebujete:
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 200 ml mlieka
- 200 g horkej čokolády
- 70 g krupicového cukru
- 4 žĺtky
- 2 PL pomarančovej šťavy
- 2 PL pomarančovej kôry
Postup:
- smotanu, mlieko, cukor a pomarančovú kôru zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí a vyšľahané žĺtky opatrne primiešajte do tejto zmesi
- jemne zahrievajte, kým nezhustne a potom pridajte kúsky čokolády a šťavu
- dajte do mrazničky a každú polhodinu dôkladne premiešajte, kým nezmrzne
Levanduľová - 1 l za 2,60 €
- 80 g krupicového cukru zmiešajte v hrnci s 300 ml plnotučného mlieka a so 4 polievkovými lyžicami levanduľových kvetov, chvíľu povarte, kým sa cukor nerozpustí
- mlieko sceďte, nechajte vychladnúť
- primiešajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (300 ml) a uložte do mrazničky
- každú polhodinu vyberte z mrazničky a prešľahajte, kým nebude dostatočne zmrznutá
Sorbet - 1 l za 3,20 €
Potrebujete:
- 700 g jahôd, šťavu z 1 limety, 200 g trstinového cukru, 2 bielky, 200 ml vody
Postup:
- v hrnci povarte jahody s limetovou šťavou asi 10 minút, nechajte vychladnúť a prepasírujte
- dajte do mrazničky aspoň na 6 hodín
- cukor zmiešajte s vodou a povarte pár minút, primiešajte ríbezľovú šťavu
- z bielkov vyšľahajte sneh a zmiešajte so šťavou
- dajte do mrazničky a každú hodinu premiešajte
Zmrzlina Nového Času
Potrebujete:
- 1 téglik kyslej smotany
- 1 téglik smotanového jogurtu
- 2 ks nízkotučného tvarohu
- 2 PL krupicového cukru
- 1 vanilkový struk
- maliny alebo malinový sirup
Postup:
- vymiešajte jogurt s cukrom v jednej miske, v druhej tvaroh so smotanou a s dreňou z vanilkového struku
- podľa chuti doslaďte a dôkladne vymixujte
- dajte do vhodnej nádoby a zamrazte, avšak počas mrazenia zmes premiešavajte
- ozdobte malinovým sirupom alebo povarenými malinami s cukrom
Ako od profesionála
Hauser IM 140, 14,86 €
- zmrzlinu vyrobí do 15 minút a má kapacitu 1,38 l
DeLonghi IC 8500, 54,14 €
- funguje bez kompresora, preto sa musí nádoba najprv vložiť do mrazničky na 24 hodín
- má objem 1,5 l a pochúťka je hotová za 30 minút
Kolko má kalórií
- smotanová (45 g) - 112,93 kcal
- vodová (105 g) - 94,57 kcal
- sorbet (75 g) - 91,42 kcal
- mrazený jogurt (120 g) - 84,06 kcal
- krém s rastlinným tukom (100 ml) - 76,48 kcal