Všetko kvitne a dozrieva. Po teplom počasí a zrážkach sa doslova vyrojili kvety, ale aj sladké plody jahôd a čerešní.
Práve teraz vrcholí ich sezóna a tá nebude trvať príliš dlho. Ako vyžmýkať z nazbieraných plodov a kvetov čo najviac?
Jahoda obyčajná
Otvoriť galériu
(ilustračné foto)
Zdroj: tasr
ZBER
- tento rok začal zber skôr
- môžete využiť vlastnú úrodu alebo samozber, ktorý je cenovo výhodnejší
ÚČINKY
- obsahujú vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú, minerály (draslík, horčík, fosfor, železo, sodík, mangán, meď)
- posilňujú srdce, cievy, detoxikujú a pôsobia protizápalovo
SPRACOVANIE
- na džemy, sirup použite aj mäkšie plody
- na zaváranie a mrazenie vyberajte tie tvrdšie
Baza čierna
Otvoriť galériu
Baza čierna
Zdroj: shutterstock
ZBER
- od polovice mája, keď sú biele kvety plno rozvinuté
- najlepšie zbierať skoro ráno za rosy, keď peľ nevypadáva
- vyhľadávajte súkvetia, kde je aj pár neroztvorených kvetov
ÚČINKY
- obsahuje silicie, vitamín C, triesloviny
- čaj sa používa pri nachladnutí a chrípke
SPRACOVANIE
- sirup, sušená na čaj
- vyprážané kvety v palacinkovom ceste
- prísada do džemov, koláčov
Rebarbora vlnitá
ZBER
- dozreté stopky spoznáte podľa úplne vyrastených listov
- vylomte ich presne pri koreni
ÚČINKY
- má vysoké množstvo vápnika, draslíka, vitamíny A a B
- podporuje činnosť čriev a detoxikuje organizmus
POZOR!
- pre vysoký obsah kyseliny šťaveľovej ju jedzte striedmo
- ľudia s chorobami žlčníka a obličiek by sa jej mali vyvarovať
SPRACOVANIE
- mrazenie, džemy, kompóty, plnka do dezertov
Čerešňa
Otvoriť galériu
Čerešne.
Zdroj: samvanaken, facebook
ZBER
- viacero druhov dozrieva od mája až do augusta
ÚČINKY
- sú bohaté na vitamíny C, E, D, B a P, minerály (draslík, vápnik, horčík, fosfor, síru, meď, mangán, železo aj zinok)
- veľmi dobre pôsobia na pleť, pomáhajú pri chudnutí
- prispievajú k liečbe cukrovky, sú vhodné pri paradentóze, posilňujú imunitu
SPRACOVANIE
- džemy, sirupy, kompóty
- pred zmrazením ich zbavte kôstiek