Do plodov poľnohospodárstva sa totiž dostáva množstvo chemikálií. Tie majú ničiť škodcov, ako sú hlodavce, hmyz či rastliny. Keďže sa aplikujú priamo na plodiny, určité časti sa dostanú aj do nášho jedálneho lístka. Ktoré ich obsahujú najviac a ako sa ich pred konzumáciou zbaviť? Na tieto otázky odpovedali vedci z Environmental Working Group.
1. JAHODY
■ jedna skúmaná vzorka obsahovala až 22 druhov rôznych pesticídov
■ v jednej tretine skúmaných jahôd sa nachádzalo 10 a viac pesticídov
2. ŠPENÁT
■ 97 % všetkých skúmaných vzoriek obsahovalo zvyšky nejakých pesticídov
■ najčastejšie nájdete v špenáte kúpenom v obchode relatívne vysoké koncentrácie permetrínu
3. NEKTARINKY
■ takmer 94 percent zo sledovaných nektariniek obsahovalo aspoň dva či tri pesticídy
■ v jednej vzorke dokonca vedci našli zvyšky až 15 druhov týchto chemikálií
4. JABLKÁ
■ v 90 percentách bežne predajných jabĺk zostali zvyšky po pesticídoch
5. HROZNO
■ v priemere obsahuje hrozno až päť rôznych druhov pesticídov
■ viac ako 96 percent skúmaných vzoriek bolo pozitívnych na zostatok viacerých ochranných prostriedkov
6. BROSKYNE
■ takmer vo všetkých (99 %) zo skúmaného ovocia sa nachádzali stopy po použití pesticídov
■ v každej broskyni boli priemerne štyri a viac druhov pesticídov
7. ČEREŠNE
■ v priemere sa v jednom plode nachádzalo päť pesticídov
8. HRUŠKY
■ toto ovocie obsahuje zopár pesticídov, a to naozaj v relatívne vysokej koncentrácii
■ v jednom plode sa vyskytuje minimálne päť rôznych druhov pesticídov
9. PARADAJKY
■ aspoň štyri pesticídy obsahovala každá vzorka posudzovaná odborníkmi
■ v jednej dokonca vedci napočítali až 15 rôznych chemikálií
10. ZELER
■ obľúbená koreňová zelenina obsahovala v 95 percentách sledovaných vzoriek nejaké pesticídy
■ v jednom skúmanom plode napočítali dokonca až 13 typov
11. ZEMIAKY
■ bežné zemiaky, ktoré kúpite v obchode, majú viac zvyškov po pesticídoch ako ktorákoľvek iná plodina
■ najčastejšie sa v plodoch vyskytoval chlórprofam, ktorý je schválený v Európe aj v USA
12. PAPRIKA
■ až 90 percent všetkých skúmaných vzoriek obsahovalo zvyšky nejakých chemikálií
POZOR!
■ paprika obsahuje síce menej druhov pesticídov, no sú pre zdravie človeka škodlivejšie ako pri ostatných druhoch ovocia a zeleniny
Tieto sa používajú v poľnohospodárstve
Insekticídy
■ prostriedky proti hmyzu a roztočom
Herbicídy
■ chemické látky používajúce sa na ničenie buriny
■ v rastlinách sa vstrebávajú v stopkách a koreňoch
Nematocídy
■ používajú sa v boji proti háďatkám v pôde
Rodenticídy
■ sú určené na ničenie hlodavcov v poľnohospodárstve a domácnostiach a sú jedovaté aj pre človeka
Akaricídy
■ prípravky ničiace pavúkovitých škodcov rastlín
Ako sa ich zbaviť
■ časti pesticídov sa dokážete zbaviť pri dôkladnom umytí, keďže sa držia na povrchu
■ môžete do vedra napustiť 90 dielov vody a 10 dielov octu, čím vytvoríte roztok, v ktorom máčajte plody aspoň 10 minút
■ namiesto roztoku s octom môžete použiť citrónovú šťavu
■ po takomto kúpeli opláchnite čistou vodou
Narastá počet pacientov
Igor Vozár, internista
- Ľudstvo je v súčasnosti ohrozené čoraz horšou kvalitou vodu, vzduchu aj potravín. Do potravinového reťazca sa dostáva množstvo škodlivých chemikálií, ktoré tam nemajú čo hľadať. My ani netušíme, aké ďalekosiahle následky na naše zdravie to môže mať. Len ako lekári vidíme, že narastá počet pacientov s rakovinou, alergiami, intoleranciami, neplodnosťou, zažívacími ťažkosťami a mnohými ďalšími ochoreniami.