Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2018 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Hromadný odchod redaktorov je ranou pre Správy RTVS, Kovačič Hanzelová otvorene: Toto bol zlomový bod!

Nastáva to, o čom sa špekulovalo už niekoľko mesiacov. Z RTVS pre nesúhlas so šéfmi spravodajstva pod vedením Jaroslava Rezníka (51) odchádza 12 reportérov.

Medzi nimi sú skúsení redaktori, ktorí pre verejnoprávnu inštitúciu pracujú dlhé roky. Odvolávajú sa na šikanujúce správanie zo strany manažmentu či nemožnosť slobodne vykonávať svoje povolanie. RTVS tvrdí, že odchod redaktorov ich mrzí, ale ubezpečujú, že chod správ ohrozený nie je. Výpoveď dala aj Zuzana Kovačič Hanzelová (29), ktorá Novému Času opísala, ako fungujú tlaky v pozadí výroby správ, ako aj to, že ju nadriadení sklamali.

Kedy ste sa rozhodli, že končíte v RTVS?

Zlomový bod bol, keď nám vyhodili štyroch kolegov. To už bolo jasné, že sa začal koniec.

 

Čo patrí medzi hlavné dôvody, prečo ste sa rozhodli skončiť?

Nedá sa to popísať úplne jednoducho, lebo to trvá šesť mesiacov. Veľa ľudí by chcelo počuť, že nám zastavili reportáž. To sa vďakabohu dnes už takto nedeje. Mali sme nezhody ešte s predošlým manažmentom. Dodnes sme si nevyjasnili, ako budeme riešiť konflikt záujmov pri ľuďoch, ktorí pracovali ako hovorcovia, a z ich strany sme ani nevideli aktívny záujem si to vyriešiť. Oni opakovali, že žiadny konflikt záujmov nemajú. Celá redakcia to videla inak. Potom zrušili Reportérov, mne zrušili pracovnú cestu do Prahy, odvysielali sme veľmi pochvalnú reportáž o Matici Slovenskej len pár týždňov po kritickej reportáži o Matici, kvôli ktorej sa písalo, že sa zrušili Reportéri.

Medzičasom sa vymenil manažment spravodajstva. 

Počas turbulentných časov, keď zavraždili Jána Kuciaka, to akoby bolo v útlme a potom prišiel Vahram Chuguryan. Ten vstúpil do napätej atmosféry a rozhodovalo sa o tom, čo bude s Oľgou Bakovou. My sme mali úprimné rozhovory, že ak vyhodia ju a nenájdu adekvátnu pozíciu jej skúsenostiam, tak to pre viacerých ľudí bude prekročenie červenej čiary. Okrem toho sme mali dennodenné hádky na poradách, ktoré boli neskutočne vyčerpávajúce - hodinové nezmyselné debaty o tom, či oslovovať respondentov, ktorí sa objavujú v konšpiračných médiách do našich reportáží, či citovať iné médiá.

Ktorých respondentov pretláčali? 

Išlo napríklad o Eduarda Chmelára. Nemala som problém len s tým, že ohlásil, že bude kandidovať na prezidenta, ale že zakladal politickú stranu, kde časť podpisov bola sfalšovaná či skartovaná, a to skonštatovalo ministerstvo vnútra. To už pre mňa bolo niečo, prečo by som ho neoslovovala. Keď sme to riešili na porade, tak Vahram Chuguryan opakoval, že kým nie je odsúdený masový vrah, tak predsa ho nemôžeme kádrovať. Vo vysielaní bol František Škvrnda, ktorý sa dlhodobo objavuje v konšpiračných médiách. Má katastrofické scenáre, ktoré už niekoľkokrát nevyšli. 

Vysvetlili vám, prečo týchto ľudí chcú mať v reportážach? 

Stále hovorili o tom, že chcú mať široké spektrum názorov, čo je legitímne. Myslím si, že v čase dezinformácií a hoaxov idú veľké a svetové médiá cestou, že si viac preverujú respondentov a majú prísnejšie pravidlá, a nie naopak.

Pociťovali ste politické tlaky pri tvorbe reportáží?

My sme boli ucelená redakcia aj s editormi, čiže aj keby chceli byť, tak by sa to u nás nepretlačilo. Druhá vec je, že sme videli znepokojivé trendy v športovej redakcii. Keď chcelo vedenie, aby sme vysielali reportáž o šachovom turnaji, kde na pozvanie Andreja Danka prišiel svetoznámy šachista Karpov. Pôvodne to chceli do spravodajstva, kde dostali odpoveď od editora, že to nie je vec, ktorá by patrila do správ, a tak išla do športu. Reportáž vyzerala dosť nešťastne, ja osobne by som ju začala s príbehom šachistu na Slovensku, ale ono sa to začalo tým, že ho pozval Andrej Danko, bola tam Dankova reč a potom sa začalo rozprávať o šachistovi. Na konci toho celého bola ministerka školstva, nominantka SNS, ktorá sa podľa mojich informácií v reportáži ocitla tak, že redaktor dostal pokyn, že ju musí ísť nahrať domov, aby v tom príspevku povedala banálnu vetu, že ministerstvo školstva financuje šachové krúžky v školách. Toto je niečo, čo nám dáva signály, že ak by sme neboli takí zocelení, ako sme, tak by sa to stalo aj u nás.

pokračovanie
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeovci boli neodmysliteľnou súčasťou tanečnej šou.
Vinczeovcov na turné Let's Dance NEUVIDÍTE: Zdržanlivé vyjadrenia manželov, TOTO Markíza rázne popiera!
Escobar mal záľubu v kupovaní exotických zvierat.
Miláčiky Pabla Escobara čaká rozsudok smrti! Takéto zákony by sa narkobarónovi nepáčili
Arnold sa zabával spolu so svojou partnerkou (v strede) a zabávačom Thomasom Gottschalkom (vpravo).
Foto
Oktoberfest otvoril svoje brány: Zlatým mokom nepohrdol ani Terminátor! Koľko vysolil za krígeľ piva?
Najdrahšia verzia tohto skvostu stojí až 512 000 eur.
Na trh sa dostal luxusný kryt na iPhone: Ak nemáte hlboko do vrecka, je váš! Tá suma je NEUVERITEĽNÁ
(ilustračné foto).
V obchodoch v Kalifornii už túto vec nenájdete: Guvernér ju zakázal ponúkať!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pricestoval do New Yorku: Zúčastní sa na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN
(ilustračné foto)
Polovica provincií v Ekvádore je bez elektriky: Vo viacerých oblastiach je vyhlásený červený stupeň
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Prekvapivé vyjadrenie Trumpa: Kandidoval by v roku 2028?
Dušan Tóth aktuálne trénuje Zvolen.
Foto
Dušan Tóth si nedal servítku pred ústa: Kompetentní by sa mali začať zaoberať výkonmi rozhodcov!
Tom Birchy
Foto
Mladík (22) utrpel infarkt, teraz radí druhým: Ak pocítite TIETO príznaky, okamžite volajte záchranku
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Ako dopadnú voľby v bývalom východnom Nemecku? Toto hovoria odhady: Scholz má dôvod oslavovať!
Stovky Tunisanov v nedeľu protestovali proti prezidentovi Kajsovi Saídovi, ktorého obvinili z prehlbovania autoritárskej vlády.
Tunisania obnovili protesty proti prezidentovi: Deje sa tak dva týždne pred voľbami! Toto im prekáža