Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2018 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Hromadný odchod redaktorov je ranou pre Správy RTVS, Kovačič Hanzelová otvorene: Toto bol zlomový bod!

Nastáva to, o čom sa špekulovalo už niekoľko mesiacov. Z RTVS pre nesúhlas so šéfmi spravodajstva pod vedením Jaroslava Rezníka (51) odchádza 12 reportérov.

Myslíte si, že to má súvis s tým, že Jaroslava Rezníka za riaditeľa pretlačila práve SNS? 

Vôbec do toho nevidím, neviem ani povedať, či to sú politické tlaky, mám len nejaké indície a nemyslím si, že je moja úloha sa k tomu vyjadrovať. 

Ako vedenie prijalo oznam o výpovediach?

Ilustruje to situáciu, ktorá je v RTVS. My sme povedali, kto všetko dal výpoveď a Hana Lyons odvetila, že si váži, že sme sa rozhodli ako dospelí ľudia a nezostáva jej nič iné ako prijať tieto výpovede. 

Rozprávali ste sa o tom aj s riaditeľom Rezníkom?

Keď sme mali odborárske stretnutie, tak tam padlo, že počul takéto šumy. My sme to ani nepotvrdili, ani nevyvrátili. Hlbšie sa tomu nevenoval.

Máte indície, že Rezník sa bude zaujímať o výpovede?

Neviem. Máme problém v našej komunikácii. Snažili sme sa stretnúť už mesiace a podarilo sa nám to až po tom, čo sme ho ako odbory pozvali a mal zákonnú lehotu. Ja verím, že si sadneme a aspoň sa o tom porozprávame.

Šéfka rozhlasu Petra Stano Maťašovská vás nazývala kričiacou menšinou a nevyzreté osobnosti. Ako ste vnímali takúto kritiku zo strany nadriadených?

Je to demotivujúce niekoľko mesiacov. Snažili sme sa od toho odosobniť. Pre mňa je nepochopiteľné, ako niekto, kto vedie tím, môže rozprávať o svojich ľuďoch. Od Petry ma to veľmi mrzí, pretože keď prichádzala, my sme sa poznali, tak som presviedčala kolegov, že to bude v pohode. Nakoniec som sa im za to musela ospravedlniť. 

Dostali ste sa aj do osobných sporov? 

Pre mňa to nie je osobné. Naopak, mala som pocit, že voči mne je to osobné zo strany vedenia a zo strany Jaroslava Rezníka. Tie hádky sme sa my snažili držať vo faktickej rovine. 

Je pre vás problémom aj Jaroslav Rezník na čele RTVS?

Rešpektujem ho ako riaditeľa, ale veľmi ma mrzí, že neriešil túto situáciu a nechal to zájsť takto ďaleko, ale nemám ambíciu teraz hovoriť, že ho treba zosadiť. 

Je možné, že bude v blízkej dobe pokračovať séria výpovedí?

Nemôžem hovoriť za kolegov, ale osobne si myslím, že niektorí to po nejakom čase vyhodnotia rovnako ako my už teraz.

Bola to vaša iniciatíva, aby ste zorganizovali hromadné výpovede? 

Nie. Ono sa to veľa prezentuje, že to je môj boj vs. Rezník. Rozumiem tomu, moderujem Správy a komentáre a moderovala som aj Správy, a tak som viditeľný prvok, ale nedá sa zmanipulovať novinárov do niečoho takého vážneho, ako sú výpovede. Dokonca ja som niekoľko týždňov presviedčala ľudí, že ešte nie je ten moment, počkáme na rokovanie.

Ako to vnímajú ľudia, ktorí tam zostávajú?

Môj dojem je, že veľká časť redakcie je mentálne v našom tábore. Potom tam je aj časť, ktorá je v oponentúre. Tá je podľa mňa menšinová. Držím im palce, aby mali silu ďalej bojovať.

Kam teraz smeruje telerozhlas pod vedením Rezníka a šéfov spravodajstva?

Obávam sa, že to smeruje k tomu, čo popísal člen rady RTVS Jozef Chudík, kde hovoril, že nie je možné, aby každý vládny zámer bol podrobený okamžitej kritike bez toho, aby na to vláda mohla reagovať. A na záver povedal, že by chcel vidieť viac pozitívnych informácií v spravodajstve RTVS. Smeruje to k tomuto, že to bude vykastrované spravodajstvo, kde odznie množstvo informácií, ale bez hlbšieho kontextu. Obávam sa, že po odchode 12 skúsených ľudí bude problém nájsť ľudí, ktorí kvalitatívne nahradia týchto ľudí. 

Ako bude fungovať spravodajstvo po vašom odchode?

Musia nás nahradiť, inak by nevyrobili správy. Majú na to dva mesiace. Ja si myslím, že to nie je také jednoduché. Odchádzajú takí, ktorí tam pracujú desiaty, jedenásty rok. Ja to robím takmer sedem rokov. Aj mne trvalo v mojej kariére množstvo rokov, kým som sa dostala ďalej. Bude to tvrdá rana pre Správy RTVS.

Čo bude s vami v budúcnosti? 

Neviem. Až na jedného nikto z tých dvanástich nemá nič dohodnuté. My neodchádzame preto, že sme si našli inú prácu, ale preto, že je to pre nás principiálny postoj a po tomto vyčerpávajúcom boji sa nadýchneme a budeme rozmýšľať, čo ďalej. 

Ako zobral tento postoj váš manžel Michal Kovačič?

Som rada, že mám doma muža, ktorý ma podporuje. Bol mi silnou oporou niekoľko mesiacov a ja som rada, že jemu sa na rozdiel odo mňa v práci darí.

Kto všetko končí

Otvoriť galériu

Výpovede dali aj redaktori Pavol Kalinský, Filip Minich, Katarína Jánošíková, Simona Blehová, Alexandra Minich, bruselská spravodajkyňa Daniela Hajčáková, Peter Valovič, Tomáš Mrva, Katarína Kozinková, Ivana Lövingerová a Lucia Osvaldová.

Ako sa rozpadajú správy RTVS

20. 6. 2017

Parlament zvolil Jaroslava Rezníka za šéfa RTVS. V druhom kole získal dostatočný počet hlasov, pričom ho podporil aj Most Bélu Bugára, ktorý riaditeľa spočiatku odmietal.

15. 9. 2017

Spravodajstvo začínajú riadiť Juraj Rybanský, Boris Chmel a Petra Stano Maťašovská, ktorých si k sebe zavolal Rezník.

8. 1. 2018

Rezník stopuje výrobu investigatívnej relácie Reportéri. Tvrdil, že relácia je nekvalitná a musia ju prerobiť. Na protest odišiel z televízie Pavol Fejér.

5. 2. 2018

Na postoch vedúcich spravodajstva končia Chmel a Rybanský. Chmel opisoval, že postupne sa vyhrotila atmosféra vnútri redakcie, v ktorej už nemohol ďalej pracovať.

14. 3. 2018

Rezník sa dohodol s novými ľuďmi - do manažmentu RTVS
nastupuje Vahram Chuguryan a Hana Lyons.

13. 4. 2018

Reportéri zverejnili otvorený list smerovaný riaditeľovi a vedeniu, v ktorom hovorili o tom, že bojujú s nedôverou voči nadriadeným, že nedokážu ochrániť ich nezávislosť od tlakov zvonku.

14. 4. 2018

Rezník reagoval, že novinári sú neskúsení a hľadajú vnútorného aj vonkajšieho nepriateľa, lebo začali mať problém. Povedal, že sa snažia zlikvidovať každé nové vedenie.

27. 4. 2018

RTVS po tom, čo zrušili pracovné miesto skúsenej reportérke Oľge Bakovej, nepredĺžila zmluvu 4 dlhoročným redaktorom, ktorí sa podpísali pod otvorený list. Podľa ich slov im to v zákulisí odôvodnili tým, že „každá akcia, vyvoláva reakciu“.

31. 5. 2018

Definitívne odchádza ďalší tucet novinárov, ktorí nedokážu slobodne pracovať pod vedením trojice vedúcich Chuguryana, Lyons a Stano Maťašovskej.

 

späť
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un.
Foto
To už KĽDR prehnala: Poplach na letisku v Južnej Kórei! Drsné slová náčelníka armády
Pre trénera Vladimíra Weissa to bola na Tehelnom poli magická noc.
Nezabudnuteľné výroky Vladimíra Weissa: Výbuchy na novinárov, či slávny karfiol s manželkou
Rušná scéna v uliciach mesta Colombo na Srí Lanke.
Jeho predchodca to vzdal a ušiel z ostrova: Po kríze má krajina nového prezidenta
Close op of the steering wheel and shatterd windshield of a wrecked vehicle.  Cross processing.
Biela dodávka v protismere napálila do bicyklov a áut: Zomrelo niekoľko ľudí!
Pre trénera Vladimíra Weissa to bola na Tehelnom poli magická noc.
Legendárni futbalisti blahoželali trénerovi Vladimírovi Weissovi: Spomienky na nezabudnuteľné zážitky
(ilustračné foto)
Susedia počuli sonický tresk, mama († 41) a synovia († 4, † 6) zomreli: Zabila ich hrozba u babky?!
Americký prezident Joe Biden
Uniklo, s kým sa má prezident USA Biden stretnúť: Tajné posilňovanie vzťahov?
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Otec roka?! Rakúšan synovi poskytol zbrane a prehovoril ho na... Nepochopiteľné
Herečka prišla o milovaného syna Martina.
Foto
Smrteľný pád Magálovej syna († 49): Dráma na konskom póle, splašený plnokrvník ho zhodil v 70 km/h!
Vinczeovci boli neodmysliteľnou súčasťou tanečnej šou.
Vinczeovcov na turné Let's Dance NEUVIDÍTE: Zdržanlivé vyjadrenia manželov, TOTO Markíza rázne popiera!
Bezpečnostný expert Radovan Bránik prijal pozvanie do relácie Nového Času.
Analytik Radovan Bránik o nedávnych povodniach: Zvládlo by Slovensko situáciu, ak by na tom bolo horšie?
Escobar mal záľubu v kupovaní exotických zvierat.
Miláčikov Pabla Escobara čaká rozsudok smrti! Takéto zákony by sa narkobarónovi nepáčili