Aktuálne dobré počasie praje rastu húb a mnohí už majú nasušené aj do vianočnej kapustnice. Každoročne sa však hubári, niekedy aj tí skúsení, stanú obeťou zákerných plodov lesa. A nie je to zapríčinené len ich nesprávnou identifikáciou.
Vedeli ste napríklad, že ak niektoré jedlé huby zle tepelne spracujete, môžete sa priotráviť? Alebo že ich nemôžete zapíjať alkoholom? Odborníci radia, na čo si dať pozor a čo robiť pri príznakoch otravy.
Jedlé huby sú nebezpečné
Ak sa zaparia
- Nikdy ich nezbierajte do plastovej tašky
- Bielkoviny, ktoré obsahujú, sa môžu v nich zapariť a spôsobiť vážne tráviace ťažkosti
- Vždy zvoľte na zber papierovú alebo látkovú tašku či prútený košík
Ak obsahujú ortuť
- Huby sú známe tým, že koncentrujú v sebe ťažké kovy
- Najvyššie množstvá boli zistené v čírovke májovej, čírovke fialovej a bedli vysokej
- V prípade, že viete o oblasti, kde sa vyskytuje ortuť, huby nezbierajte
Ak sú nesprávne tepelne spracované
- Niektoré huby treba riadne tepelne spracovať, aby nespôsobili ťažkosti
- Hoci sa považujú za jedlé druhy, konzumovať ich môžete len po uvarení
- Patria sem hríb siný, hríb zrnitohlúbikový
Ak sú mrazené za surova
- Pred mrazením je vhodné všetky huby najprv blanšírovať v osolenej vode
- Takto ich zbavíte škodlivých látok, ktoré bez tejto úpravy môžu spôsobiť po rozmrazení zdravotné ťažkosti
Pri požití alkoholu
- Niektoré jedlé huby môžu vyvolať otravu, ak sa po ich zjedení napijete alkoholu
- Do tejto skupiny patrí napríklad hnojník atramentový
Čo robiť pri otrave muchotrávkou
Miroslav Saniga, Ústav ekológie lesa SAV, forestportal.sk
Ak po požití húb človek cíti akúkoľvek nevoľnosť, musí bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc. Do príchodu lekára však treba osobe poskytnúť prvú pomoc. Zistite, aké huby osoba zjedla, snažiť sa nájsť zvyšky. Vyvolať vracanie pri otrave muchotrávkou zelenou je zbytočné, ba sa považuje za škodlivé, keďže príznaky začnú, až keď sú jedovaté látky vyplavené v krvnom riečišti. Postihnutému dávame piť studenú vodu v malých dúškoch alebo ľad a treba ho zabaliť do teplej deky.
Príznaky otravy
- vracanie
- hnačky
- nadmerné slinenie
- nadmerné potenie
- poruchy videnia
Pozor:
- pri všetkých hubách sa príznaky prejavujú inak a v inom časovom slede
- ťažkosti môžu prísť okamžite, ale aj až na druhý deň
Stupne jedovatosti
1. smrteľne jedovaté
2. nebezpečne jedovaté
3. mierne jedovaté
4. jedlé huby, ktoré sú jedovaté len v surovom stave
Jedovatejšia ako kobra či kyanid
Ivona Kautmannová, mykologička
Čiernou kráľovnou medzi jedovatými hubami Európy je nenápadná muchotrávka zelená. Ešte aj dnes má na svedomí viac ako 90 percent smrteľných otráv hubami v Európe. Faloidín, ktorý obsahuje muchotrávka, je asi strokrát jedovatejší ako arzenik a desaťkrát jedovatejší ako kyanidy. Na smrteľnú otravu dospelého človeka pritom stačí jedna plodnica strednej veľkosti. Ak by sme chceli jej jed prirovnať k jedovatým hadom, tak kobra indická a naša vretenica za muchotrávkou zelenou v jedovatosti veľmi zaostávajú. Zdroj: nahuby.sk