Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.06.2018 08:55 | Správy | Politika

Začína Kiska s kampaňou? Prezident sa pustil do koalície, Ficovi vyčítal 28 problémov

Prezident Andrej Kiska (55) pri príležitosti 4. výročia svojho vstupu do úradu predniesol v parlamente správu o stave republiky.

V nej sa venoval najmä udalostiam okolo vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27), ktorej následky podľa neho so sebou ponesie celá krajina. Obul sa aj do expremiéra Roberta Fica (53), ktorému vyčíta nesystematickú prácu a nedostatok odvahy riešiť skutočné problémy.

Začiatok jeho prejavu v pléne narušili kotlebovci, ktorí nad hlavou držali transparenty, za čo ich vykázali zo sály. Kiska nedávno oznámil, že už nebude kandidovať, ale plánuje akýsi vstup do parlamentnej politiky. Preto sa očakávalo, že bude kritický voči vládnej zostave. Prezident si myslí, že práve posledný Kuciakov článok o prepojení mafie na najvyššiu politiku je najdôležitejšou správou v roku 2018. „ V reakciách na túto hroznú udalosť sme dostali príležitosť naplno precítiť hlbokú nedôveru k fungovaniu štátu, aká v našej spoločnosti panuje,“ povedal. Zamýšľal sa nad tým, že zničiť vieru v spravodlivosť sa dá „aroganciou, pocitom neobmedzenej moci a ilúziou, že politikom, ktorí vyhrali voľby, patrí štát“. Kompetentných vyzval, aby zverejnili vysvetlenie pochybností okolo vyšetrovania dvojitej vraždy.

Nový Čas napočítal celkovo 28 problémov, ktoré prezident vyčítal najmä Ficovi. „To, čo predviedol, je pre nás obrovské sklamanie. Dúfam, že nový prezident nebude čeliť takým vážnym podozreniam, ako pán Kiska,“ reagoval Fico.

 

O ČOM HOVORIL

O vražde Kuciaka a Kušnírovej

- Vražda Jána a Martiny dala tomuto svetu tváre ľudských obetí. To bol dôvod, prečo desiatky tisíc ľudí išli do ulíc - aby vyjadrili nedôveru v schopnosť štátu vyrovnať sa so zločinom. Žiadne vymyslené sprisahania. Ale pochybnosť, či budú vražda a podozrenia, o ktorých Ján Kuciak písal, riadne vyšetrené. Hnev nad tým, že ani tvárou v tvár tomuto úpadku nechce vládnuca politická sila prijať zodpovednosť.

- Vyzývam vedenie rezortu vnútra, aby urobilo a vo vhodnej forme zverejnilo hodnotenie priebehu vyšetrovania, ktoré odpovie na pochybnosti o postupe polície a jej vedenia.

 

O súčasných politikoch

- Gauneri prosperujúci z kontaktov na verejnú moc sú produktom sveta, ktorý vrcholní politickí predstavitelia roky nechali rásť a rozťahovať sa po Slovensku. Sveta, z ktorého profitovali a opierali

oň vlastnú moc. Až sa vymkol spod kontroly a teraz ich drží v hrsti.

- Hanbou je správať sa tak, akoby budúcnosť existovala len po ďalšie parlamentné voľby.

 

O nedôvere v políciu

- Prečo viac rešpektu dostal od polície človek, ktorý sa verejne vyhráža novinárom, než žurnalistka, ktorá dobrovoľne spolupracuje na vyšetrení vraždy.

 

O problémoch Slovenska

- Je čas prestať odpútavať pozornosť nafúknutými hrozbami, ako sú napríklad migranti. Namiesto toho sa venovať organizovanému zločinu a extrémizmu. Nech elitné jednotky nenaháňajú

bonboniéry a päťdesiateurovú korupciu, kým mnohomiliónovú kriminalitu bielych golierov pozorujú z úctivej vzdialenosti.

 

Kritika Ficovej vlády

- Keď v marci nová vláda žiadala poslancov o dôveru, viacerí sa pozastavili nad tým, že prebrala programové vyhlásenie predchádzajúcej vlády. To, že nová vláda nemusela na dva roky starých záväzkoch nič meniť, bolo zlou správou o stave politiky, smutnou ukážkou neschopnosti predchádzajúcej vlády riešiť problémy, plniť svoje záväzky.

 

O obedoch zdarma pre deti

- Aj teraz využijem príležitosť, aby som podporil návrh platiť obedy pre všetky deti v školách z verejných financií. Skúsenosti zo sveta potvrdzujú účelnosť takéhoto kroku. Ale dodávam, že na to, aby sme v dôležitých veciach dosiahli viditeľné výsledky, nestačí jedno silné rozhodnutie za volebné obdobie. Potrebujeme ich aspoň desať za rok.

 

O Slovensku

- Slovensko je hladné po niečom, na čo môže byť hrdé. Nie falošné národovectvo, nie agresívne vymedzovanie sa voči ľuďom inej farby pleti, viery či sexuálnej orientácie. Ak má vzťah ľudí k Slovensku definovať láska a hrdosť, musíme im ponúknuť viac ako peknú prírodu a šikovných športovcov. Potrebujeme spojivo, vďaka ktorému sa príbehy úspešných jednotlivcov stanú príbehom úspešnej krajiny.

 

O dôchodkoch
- Ak niektorí chcete — dokonca v ústave — obmedziť vek odchodu do dôchodku, naberte odvahu povedať ľuďom, aká bude cena. A povedzte to aj našim deťom, aby vedeli, aký balvan im priviažete k nohe. Buď budú dôchodky nižšie, alebo dane vyššie.

 

VYJADRENIA POLITIKOV

 Peter Pellegrini - Premiér, Smer

- Túto správu nepovažujem za správu prezidenta Slovenskej republiky, ale za správu budúceho opozičného politika.

 

Robert Fico - Expremiér, Smer

- V roku 2014 som povedal, prezident Kiska bude politik a dnes vystúpenie opozičného politika. Žiadna vízia, len samá kritika.

Andrej Danko - Šéf NR SR, SNS

- V politike nemôžete brať veci osobne, pretože skončíte na druhý deň. Niektoré veci som prijal. Utlmenie vášní je pre ľudí veľmi dôležité.

 

Ľubomír Galko - SaS

- Prejav bol primeraný vážnosti situácie, aká je na Slovensku. Som rád, že explicitne pomenoval to, že polícia má veľmi zlé meno. 

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: mač, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pre trénera Vladimíra Weissa to bola na Tehelnom poli magická noc.
Legendárni futbalisti blahoželali trénerovi Vladimírovi Weissovi: Spomienky na nezabudnuteľné zážitky
(ilustračné foto)
Susedia počuli sonický tresk, mama († 41) a synovia († 4, † 6) zomreli: Zabila ich hrozba u babky?!
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Otec roka?! Rakúšan synovi poskytol zbrane a prehovoril ho na... Nepochopiteľné
Herečka prišla o milovaného syna Martina.
Foto
Smrteľný pád Magálovej syna († 49): Dráma na konskom póle, splašený plnokrvník ho zhodil v 70 km/h!
Desivá nehoda sa stala pred očami hlavného organizátora cyklojazdy.
Foto
Horor pred očami organizátora cyklojazdy: Šialenstvo a beznádej! Autá v Bratislave ROZMETALI cyklistov
Vinczeovci boli neodmysliteľnou súčasťou tanečnej šou.
Vinczeovcov na turné Let's Dance NEUVIDÍTE: Zdržanlivé vyjadrenia manželov, TOTO Markíza rázne popiera!
Escobar mal záľubu v kupovaní exotických zvierat.
Miláčikov Pabla Escobara čaká rozsudok smrti! Takéto zákony by sa narkobarónovi nepáčili
Arnold sa zabával spolu so svojou partnerkou (v strede) a zabávačom Thomasom Gottschalkom (vpravo).
Foto
Oktoberfest otvoril svoje brány: Zlatým mokom nepohrdol ani Terminátor! Koľko vysolil za krígeľ piva?
Najdrahšia verzia tohto skvostu stojí až 512 000 eur.
Na trh sa dostal luxusný kryt na iPhone: Ak nemáte hlboko do vrecka, je váš! Tá suma je NEUVERITEĽNÁ
(ilustračné foto).
V obchodoch v Kalifornii už túto vec nenájdete: Guvernér ju zakázal ponúkať!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pricestoval do New Yorku: Zúčastní sa na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN
(ilustračné foto)
Polovica provincií v Ekvádore je bez elektriky: Vo viacerých oblastiach je vyhlásený červený stupeň