Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2018 11:10 | Správy | Zahraničné správy

Grécko a Macedónsko sa konečne dohodli: Spor o novom názve štátu je konečne vyriešený

Ministri zahraničia Grécka a Macedónska dnes podpísali dohodu o novom názve Macedónska.

Konečnú dohodu v spore o budúcom oficiálnom názve Macedónska a dohodu o strategickom partnerstve podpísali v nedeľu na gréckej strane Prespanského jazera ministri zahraničných vecí Macedónska a Grécka. Informovali o tom macedónska štátna televízia a agentúra Reuters.

Macedónska delegácia na čele s premiérom Zoranom Zaevom sa do gréckej dediny Psarades presunula na motorových lodiach cez Prespanské jazero na grécku stranu, kde ich privítal grécky premiér Alexis Tsipras. Polícia uzavrela všetky prístupové cesty do dediny na gréckej strane jazera. Protest nacionalistov proti dohode je naplánovaný len 40 kilometrov od miesta podpisu, informuje agentúra AP.

Dohodu spolu s ministrami zahraničných vecí Nikolom Dimitrovom (Macedónsko) a Nikosom Kotziasom (Grécko) podpísal aj vyslanec OSN a sprostredkovateľ v dlhoročnom spore medzi Aténami a Skopje, americký diplomat Matthew Nimetz. "Toto je veľkolepý a historický deň," povedal macedónsky premiér Zaev počas svojho prejavu pred podpísaním dohody. "Je potrebné, aby sme sa z histórie poučili a nie aby sme ju opakovali," podotkol.

 

Po skončení ceremónie sa obe delegácie spoločne presunuli do mesta Oteševo na macedónskej strane Prespanského jazera, kde boli na pláne oficiálne rokovania a slávnostný obed, informuje server Nova Makedonija. Na ceremónii boli prítomní aj predstavitelia medzinárodného spoločenstva vrátane šéfky diplomacie Európskej únie Federicy Mogheriniovej, námestníčky generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Rosemary DiCarlovej či komisára pre rozšírenie EÚ Johannesa Hahna.

Podľa dohody sa Macedónsko po novom bude volať Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija), či skrátene Severné Macedónsko. Dohodu musia ratifikovať parlamenty oboch krajín. K oficiálnej zmene názvu Macedónska by malo dôjsť až po plánovanom referende na jeseň tohto roka. Ak by občania v plebiscite nový názov schválili, malo by dôjsť aj k úprave macedónskej ústavy. Keby sa tak nestalo, v krajine by sa mali uskutočniť predčasné parlamentné voľby, ktoré budú súčasne akýmsi referendom.

Dohoda má svojich odporcov v Macedónsku i Grécku. Grécky premiér Tsipras v sobotu v súvislosti s uzavretím dohody s Macedónskom prežil hlasovanie o vyslovení nedôvery. Spor medzi Macedónskom a Gréckom pretrvával od rozpadu bývalej Juhoslávie. Grécko nesúhlasilo s názvom Macedónsko (v macedónčine Makedonija), pretože sa zhoduje s názvom historického severogréckeho regiónu (v starogréčtine Makedoniá).

Atény to dávali do súvislosti s možnými územnými nárokmi zo strany Skopje a namietali, že Macedónsko tým uzurpuje staroveké a antické grécke dedičstvo. Vyriešenie sporu je podmienkou prípadného vstupu Macedónska do Severoatlantickej aliancie či Európskej únie. Doteraz bola táto krajina aj v Organizácii Spojených národov zaregistrovaná pod dočasným názvom Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko.
      

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Stropkovčan vychádzal z bytovky a oblial ho studený pot: Na reakciu bolo neskoro
Foto
Martin Škrtel spravil slovenský prestup leta: Fandím Trnave, ale chcem úspech s DAC!
Oňová vníma veci s odstupom času inak.
Foto
Priznanie Gizky Oňovej: Do Svokry už NIKDY! Prečo by sa nevrátila do šou, ktorá ju preslávila?
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka
Rokovanie v parlamente otvoril Žilinka: Pripomenul dôležitú štatistiku
Na snímke policajti hliadkujú v zaplavenej bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves v utorok 17. septembra 2024.
Slovensko stále trápia povodne: Kde platí TRETÍ stupeň výstrahy?
Na našom území operovali rímske légie pod vedením samotného rímskeho cisára a filozofa na tróne Marca Aurelia.
Foto
Úžasný objav na Dolnom Pohroní o rímskom CISÁROVI: O tom sa dosiaľ len chyrovalo!
Herec Michael Madsen sa rozvádza s manželkou DeAnnou Madsenovou.
Foto
Slávny herec sa po 28 rokoch ROZVÁDZA: Manželku obviňuje zo synovej († 26) samovraždy!
Šimkovičová prekvapila na nedávnej tlačovke trendovým kúskom.
Foto
Ministerka kultúry Šimkovičová chce byť trendy: Vyvetrala sako za 3 000 eur?! Kucherenko reaguje
(ilustračné foto)
Vodiči, zbystrite: Tieto DVA diaľničné TUNELY budú 11 dní uzavreté
Z miesta hlásia ranených.
AktualizovanéFoto
Vážna nehoda v Žilinskom kraji: Zrazili sa TRI KAMIÓNY s dodávkou, hlásia ranených
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Mrazivé slová Lavrova: Rusko je pripravené postaviť sa pri nájazdu USA a spojencom z NATO
Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!