Kosovčan Mentor Rači (32) prekonal zmrzlinový rekord Macedónčana Fetiho Karahasana (41), ktorý predáva sladkú pochúťku v Žiline. Naložil na seba obdivuhodných 25 kopčekov maškrty. Pracovitý muž varí zmrzlinu už 12 rokov. Zdravotne postihnutým dáva po jednom kopčeku zadarmo.
Zákazníci si veľmi pochvaľujú Mentorovu zmrzlinu a radi sa k nemu vracajú. ,,Najčastejšie si pýtajú granátové jalbko, mascarpone, sorbet mango, jahodu a broskyňu,“ hovorí zmrzlinár, ku ktorému chodia na sladký mrazený krém aj rôzne celebrity, medzi inými raper Ego. Práca je nielen jeho živobytím, ale aj obrovskou radosťou, a tak doslova s ľahkosťou na seba poukladal až 25 kopčekov. „Bol to pre mňa perfektný adrenalín,“ uzavrel Mentor.
Ako spoznať kvalitu
- farba musí sýtosťou zodpovedať použitým surovinám
- musí byť bez kryštálikov ľadu a hrudiek z prísad, okrem ovocia a orechov
- príjemná chuť a vôňa
- hladká, tvárna a mierne ťahavá konzistencia
- nebalená zmrzlina sa môže predávať len 24 hodín po vymrazení
- v inom prípade v nej môžu vzniknúť rôzne baktérie, mikróby, ako napr. salmonela
Kontrolujú zmrzlinárne
Hygienici do konca leta kontrolujú prevádzky s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. Preverujú pôvod surovín a polotovarov na jej výrobu, hygienickú úroveň jej podávania a iné.
Urea Abidi (54), Banská Bystrica - 14 kopčekov
Feti Karahasan (41), Žilina - 17 kopčekov
Mentor Rači (32), Trnava - 25 kopčekov