Sladký a šťavnatý. To sú predpoklady na výborný melón. Dovnútra však nevidíte a v supermarketoch či na trhu ich je nepreberné množstvo.
Ako vybrať ten správny, radí Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment.
1. Stonka
Otvoriť galériu
Stonka.
Zdroj: iStock
- tmavá suchá stonka značí, že plod je zrelý
- ak je, naopak, zelená, môže to znamenať, že melón bol príliš skoro odtrhnutý, preto je nezrelý
2. Žltá škvrna
Otvoriť galériu
Žltá škvrna.
Zdroj: anc
- melóny rastú na zemi, a tam, kde ležia na pôde, vznikne škvrna
- ak je táto škvrna tmavožltá, melón je dobre dozretý
3. Tvar
- má mať pravidelný tvar bez nerovných častí či zárezov
- ak sa na ňom nachádzajú rôzne nezrovnalosti, môže to značiť, že pri pestovaní mal nepravidelné množstvo vody či slnečného žiarenia
- podlhovasté melóny sú viac vodnaté, tie pravidelného guľatého tvaru zasa sladšie
4. Farba
- dokonalý zrelý melón má tmavozelený odtieň s peknou kresbou
- lesklá a jasná farba môže prezrádzať, že plod bude prezretý
5. Poklopanie
Otvoriť galériu
Poklopanie.
Zdroj: anc
- táto technika si vyžaduje trošku viac skúseností
- uchopte ho pevne do jednej ruky a poklopte naň prstami
- príliš hlboký zvuk značí, že je prezretý
- je lepšie, keď sa ozýva vyšší tón, a nie príliš nízky a hlboký
6. Hmotnosť
- plod má byť naozaj ťažký
- ak je dobre šťavnatý a nie vyschnutý, na ručičke váh sa obsah vody ukáže
Tip: Porovnajte melóny s podobnou veľkosťou a vyberte si ten najťažší.
7. Dužina
- ak kupujete už nakrájaný melón, vyberajte ten so sýtočervenou dužinou a s tmavohnedými až čiernymi jadierkami
- nevyberajte kúsky s bielymi pruhmi a bielymi jadierkami
- nekupujte ani plod, v ktorom sa oddeľujú jadierka od dužiny
Bohatý zdroj vitamínov
- obsahuje vitamíny skupiny B, A, C, zinok, železo, fosfor, magnézium, vápnik, mangán, jód
- nájdete v ňom antioxidanty lykopén, betakarotén a vitamín C
Netradičné využitie
Limonáda
- vyberte zo štvrtky melóna jadierka a vložte do mixéra
- prilejte asi dva deci vody alebo bublinkovej minerálky
- dochuťte šťavou z citróna, dobre schlaďte a podávajte
Šalát
- nakrájajte melón na tenké plátky bez šupky
- pridajte kúsky opraženého prosciutta a feta syr
Nanuk
- rozmixujte melón bez jadierok spolu s 3 polievkovými lyžicami cukru, so štipkou soli a s trochou citrónovej šťavy
- dajte zmes do nanukových formičiek a zamrazte