Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2018 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Zuzana Fialová prišla o milovaného otca Ivana († 76), ktorý podľahol chorobe: Prvé slová zronenej herečky

Prežíva neskutočnú bolesť. Herečka Zuzana Fialová (44) stratila základný pilier svojho života. Otca Ivana († 76), nielen uznávaného športovca a horolezca, ale najmä spriaznenú dušu a lásku. Vzťah herečky s otcom bol plný porozumenia, harmónie a srdečnosti.

Napriek tomu, že boli obaja úplne odlišné povahy, milovali sa nadovšetko. Spoločne kráčali po horách a prežívali radosti aj strasti bežného života, až ich pokojnú cestu narušila vážna choroba. Boj s ňou Ivan Fiala, bohužiaľ, prehral a v piatok navždy dotĺklo jeho statočné srdce. Piatok, 13. júl 2018 bude navždy temnou čiarou vyrytý v duši herečky Zuzky Fialovej. V tento deň naposledy vydýchol jej milovaný otec Ivan († 76), nebojácny a srdečný človek, ktorý svoj život zasvätil horám. Jeho vášeň ho zaviedla na najvyššie vrchy sveta, pričom mal za sebou stovky unikátnych výstupov. Po tragédii na druhej výprave na Mt. Evereste v roku 1988 sa Fiala rozhodol s lezením prestať. Z tohto nešťastia sa dlhé roky nevedel spamätať. Život si užíval v pokoji domova v Senci so svojimi najbližšími a, ako priznal, konečne mali s dcérou na seba čas. Roky strávené na rôznych ťažkých expedíciách sa však po čase odrazili na jeho zdraví. Podľa informácií Nového Času zápasil s ťažkou chorobou, s ktorou už nedokázal ďalej bojovať. Zuzana nesie jeho stratu veľmi ťažko: „Sú to veľmi intímne chvíle pre našu rodinu, prosím, aby ste to rešpektovali,“ napísala zronená herečka Novému Času.

Otvoriť galériu
Spájalo ich zvláštne puto
Vzťah otca a dcéry bol aj v prípade herečky a známeho himalájistu veľmi silný. Ivan o dcére rozprával vždy v superlatívoch, a to aj napriek tomu, že mu častokrát vyčítala neprítomnosť doma a ako dieťa mu spôsobovala nejednu vrásku na čele. „Cítim, že je moja. Aj po rokoch reagujem emotívne pri spomienke na silné momenty z jej života. Je to skrátka láska,“ vyznal sa horolezec pre časopis Život, kde si zaspomínal aj na jej detské časy. „Bola drzá a suverénna. V škole aj doma. Zaviedli sme takzvanú japonskú výchovu – rob si, čo chceš . Bolo to náročné, treba mať poriadne pevné nervy. Bola nekonečne tvrdohlavá, niekedy by som ju najradšej roztrhal ako žabu.“ Napriek tomu sa však milovali. Spoločne lozili po horách, chodili na rodinné výlety, športovali či len tak leňošili pri bazéne u nich doma.
Otvoriť galériu
V dcére mal oporu
Napriek tomu, že mali často odlišné názory na život a veľakrát viedli vášnivé a tvrdé debaty, Fiala nedal na Zuzanu dopustiť. „Keby sa čokoľvek stalo, spraví pre mňa všetko. Pocit spolupatričnosti je u nás veľmi silný. Moja dcéra je síce komplikovaný, ale veľmi dobrý človek.“ V posledných rokoch sa ich vzťah upevnil ešte viac. Zuzana za otcom chodila pravidelne a podľa jej slov si užívali jeden druhého. Z každého slova na jeho adresu bolo cítiť, že herečka na svojom otcovi lipne. "Otec sa mi páči. Je veľmi pekný, šarmantný. Je pohodový, pokojný, vyžaruje silu a autoritu. Zaujímavý človek. Má veľa skúseností a vie si úžasne obohacovať život. Dopraje si zážitky. A veľmi sa mi páči, že je národovec, má obrovský vzťah k Slovensku,“ povedala v rozhovore pre SME. Jediné, čo otcovi vyčítala, boli jeho dlhé cesty. „Vadilo mi, že nebol doma, keď som bola malá. Chýbal mi tak veľmi, že som chodila voňať jeho košele do skrine.“ Ivan Fiala si to uvedomoval, ale predsa len mal na to svojské vysvetlenie: „Nebyť však toho tvrdého prístupu k sebe, nebol by som dosiahol to, čo som dosiahol. A teraz Zuzana prichádza na to, že keď chce profesionálne rásť, tiež musí ochudobňovať svoje dieťa. Inak to nejde, človek sa musí rozhodnúť.“

 

Horský velikán
Ivan Fiala († 76) bol jednou z ústredných postáv slovenského horolezectva. V jeho zozname sa nachádza 17 mimoeurópskych expedícií, takmer 400 výstupov vo Vysokých Tatrách, Alpách, Kauzkaze, na Pamíre, v Hindúkuši, v Himalájach, v horách Severnej a Južnej Ameriky, v Afrike či na Novom Zélande. V roku 1971 sa stal so svojím spoločníkom prvým Slovákom, ktorý zdolal osemtisícovku Nanga Parbat. Jeho vášeň pre horolezectvo však naštrbili aj tragédie, ktoré ho ťažili celý život. Počas prvého výstupu na Makalu strávil pri zomierajúcom kamarátovi týždeň. Snažil sa ho zniesť, ale neúspešne. Bol taktiež spoluorganizátorom výprav na Mt. Evereste v 80. rokoch. Počas druhej výpravy v roku 1988 po dosiahnutí vrcholu prišlo k nešťastiu a na veľhore zahynuli štyria slovenskí horolezci. Práve to bol moment, keď skončil s horolezectvom.

Otvoriť galériu

Zoltán Demján (63), horolezec
Správa o smrti toho, koho poznáte, sa vás vždy dotkne. Ivan Fiala bol cieľavedomý a odhodlaný človek, s ktorými sme boli na dvoch výpravách, hoci on bol o jednu horolezeckú generáciu starší ako ja. Prvú spoločnú výpravu sme absolvovali ešte v mojich začiatkoch na Aljašku. A druhou bola tá „slávna“, počas ktorej sme s Jozefom Psotkom dobyli Everest. Všetci, ktorí výpravu organizovali, sa snažili, ako najlepšie vedeli. Skončila sa však tým, že zahynul Juzek Psotka a pre mňa je to neúspešná výprava. Úspešnou sa urobila umelo... Ivan Fiala ostane navždy prvým Slovákom, ktorý 11. júla 1971 vystúpil spolu s Michalom Orolínom na osemtisícovku.

Pavol Barabáš, filmár a cestovateľ
Je mi ľúto, že odišla legenda. Ivan bol skvelý rozprávač a svoje pekné, ale aj tragické životné zážitky vedel veľmi krásne a pútavo prerozprávať. Som rád, že sa nám to podarilo ešte zaznamenať vo filme Vábenie výšok.

Michal Orolín, horolezec a tréner
Je mi ľúto, že Ivan už medzi nami nie je...

Gejza Hák, horolezec, horský záchranár
Dozvedel som sa to ráno od jeho manželky, keď som sa chystal na iný pohreb tu v Tatranskej Lomnici. Je to smutné, ale tak končí život.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mimi, lš, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci sa venovali návrhu na prijatie uznesenia: Reagovať má na začlenenie nového práva do Charty základných práv EÚ
Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie
Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".
Robert Fico považuje miliardy eur z fondu EÚ za obrovskú pomoc: Pri tomto najmä pomôžu!
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
So škodami po záplavách pomôže Únia: K miliónom z fondov sa dostane aj Slovensko!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
SHMÚ varuje: Hrozia ďalšie povodne! Tieto okresy sú v ohrození
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...