Pracovné podmienky musia upraviť tak, aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životov zamestnancov. Na čo máte na pracovisku právo? Extrémne vysoké teploty zaťažujú ľudí na väčšine pracovísk. „U zamestnancov môže záťaž teplom viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním,“ hovorí hlavný hygienik Ján Mikas. Súčasná legislatíva jednoznačne nestanovuje, pri akej teplote treba začať prijímať opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov. Len vo všeobecnosti platí, že ak ide o dlhodobú prácu (viac ako štyri hodiny v rámci zmeny) a nie je možné zabezpečiť optimálne alebo aspoň prípustné mikroklimatické podmienky, zamestnávateľ musí zabezpečiť pitný režim či upraviť pracovný čas.
1. Pitný režim na pracovisku
-pri záťaži teplom zamestnávateľ zabezpečuje pitnú vodu na mieste výkonu práce alebo na inom vhodnom mieste
-ďalej záleží na tom, či zamestnanec v rámci jednej zmeny pracuje viac ako 4 hodiny (dlhodobá práca), do ktorej triedy jeho činnosť patrí a či ju vykonáva vnútri alebo vonku
-ak ide o dlhodobú prácu v triede 1b až 4, zamestnávateľ poskytuje aj minerálne nápoje, ktorými sa doplnia tekutiny a minerálne látky stratené potením a dýchaním
-pre zvýšenú starostlivosť pri práci vonku musí byť splnená ešte jedna podmienka, a to, že ide o mimoriadne teplý deň - teplota v tieni prevýšila 30 °C
2. Pracovný odev
-žiaden predpis zamestnávateľovi neurčuje, aký odev musí zabezpečiť
-vhodný odev je jednovrst- vový, svetlej farby a z prírodných materiálov
-syntetické materiály ne- umožňujú odparovanie potu
3. úprava režimu práce
-v prípade potreby vám zamestnávateľ umožní prestávky v práci, aby ste sa mohli ovlažiť
-ak je prekračovaná maximálna prípustná teplota alebo sú mimoriadne teplé dni, upraví sa pracovný čas
-maximálna prípustná teplota pri práci s počítačom je 28 °C, pri obsluhe gumárenského lisu 25 °C
-firma môže skrátiť zmenu, posunúť jej začiatok dopredu, rotovať zamestnancov
-dôležité je, aby bol dodržaný dlhodobo a krátkodobo únosný čas práce
4. tienenie, vetranie a klimatizácia
-prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná treba zabrániť žalúziami či roletami
-zvýšenie cirkulácie vzduchu sa zabezpečí vetraním alebo ventilátormi
-ventilátory treba umiestniť tak, aby zamestnanci neboli vystavení nežiaducemu priamemu ochladzovaniu
-ak máte klimatizáciu, medzi teplotou vonku a vnútri by mal byť rozdiel 5 °C, maximálne 7 °C
Čo najmenej cukru
Jozefína Kaššová, Úrad verejného zdravotníctva SR
- Nápoje musia byť zdravotne neškodné, majú mať vhodné chuťové vlastnosti a teplotu. Majú obsahovať čo najmenej cukru (do 6 %), pretože sladké nápoje zvyšujú pocit smädu. Teplotu nápojov odporúčame v rozmedzí 12 až 15 °C. V prípade povinnosti poskytovať minerálne nápoje sa odporúča podávanie stredne mineralizovaných vôd (500 až 1 500 mg/l). Minerálna voda by mala tvoriť aspoň polovicu odporúčanej dávky tekutín a pitná voda zvyšok.
Úradníci minerálky nepotrebujú
Na základe celkového energetického výdaja sa rozlišuje sedem tried práce - od 1a po 4. Najnižšie nároky legislatíva kladie na triedu 1a. Ide o prácu s minimálnou pohybovou aktivitou (administratíva, kontrolná činnosť) a ľahkú manuálnu prácu rukami a ramenami (písanie na stroji, práca s počítačom, jednoduché šitie, laboratórne práce, zostavovanie alebo triedenie drobných ľahkých predmetov).