Nemusíte sa však sústrediť len na overené a tradičné recepty. Vyskúšajte niektorý z tipov Nového Času a doprajte si sviežu chuť leta aj počas jesene a zimných večerov.
Paradajky
Mrazenie
- väčšie plody, avšak úplne zrelé a sladké, oblejte horúcou vodou, prudko schlaďte a zbavte šupy
- nakrájajte na ľubovoľne veľké kúsky a dajte zamraziť
- takto upravené paradajky sú vhodné do varených jedál
Sušenie v rúre
- rozkrojte ich na polovicu a naskladajte najlepšie do jánskeho skla rozrezanou časťou hore
- sušte s pootvorenými dvierkami pri teplote 80 °C približne 3 hodiny
- po uvedenom čase ich jemne stlačte, pretočte a pokračujte v sušení a otáčaní, kým nie sú usušené
Sušenie na slnku
- počasie praje sušeniu na slnku, tak to určite využite, stačí vám na to rám so sieťkou proti hmyzu, alebo sieťka na sušenie húb či plech a gáza
- nakrájajte ich na polovicu a vyberte dužinu, poukladajte na plech, jemne posoľte a prekryte gázou kvôli hmyzu
- nechajte celý deň na priamom slnku, na noc ich dajte dnu
- paradajky potrebujú asi tri dni, aby sa podobali sušeným marhuliam - nie príliš vlhké, ale ani presušené
Tip: Aby vydržali dlhšie, dajte ich do pohára, zalejte horúcim olejom, prípadne pridajte bylinky.
Čatní
Potrebujete:
- 2 cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 jablká
- 1 hrušku
- 2 čili papriky
- 5 lyžice hnedého cukru
- 200 ml vínneho octu
- soľ
- bylinky a korenie podľa chuti
- olivový olej
Postup:
Ošúpané paradajky a ovocie nakrájajte na malé kúsky a opražte na cibuľke. Pridajte ostatné suroviny a zalejte polovicou octu. Varte asi hodinu. Podľa chuti pridajte ocot. Uvarenú zmes klasicky zavarte do pohárov.
Broskyne, černice
Dreň
- stačí, ak ovocie dáte do mixéra a rozomeliete na kašu
- uložte do mrazáku, buď do misiek, alebo formičiek na nanuky
Koža
- na kilo broskýň potrebujete asi tri banány
- všetko dôkladne rozmixujte a rozotrite tenkú vrstvu na plech pokrytý papierom na pečenie
- sušte v rúre približne desať hodín pri teplote maximálne 80 stupňov
- nechajte riadne vychladnúť, odlepte papier na pečenie a krájajte na tenké slíže, ktoré zatočíte do rolky
- takto upravené ovocie vydrží vo vzduchotesnej nádobe aj 3 mesiace
Zmrzlina
Potrebujete:
- 1 kg broskýň
- 400 ml smotany na šľahanie
- 300 g jemného trstinového cukru
Postup:
- ovocie ošúpte, zbavte kôstky a nakrájajte na malé kúsky
- v mixéri rozmixujte spolu s cukrom na jemnú kašu a pridajte nevyšľahanú smotanu
- zmes dajte do mrazáka a každú pol hodinu dôkladne premiešajte
- postup zopakujte asi 8-krát
Cuketa
Mrazenie
- nastrúhajte ju na hrubom struháku alebo na dlhé rezance
- z väčších plodov vyberte stred aj s jadierkami
- dajte ju do vzduchotesných krabičiek a zamrazte
- takto uchovaná zelenina vydrží až 10 mesiacov
Pozor: Nenapĺňajte krabičky až po vrch, cuketa má v sebe veľa vody, čo by v dôsledku mrazenia mohlo spôsobiť, že krabička praskne.
Čipsy
- menšie cukety nakrájajte na tenké plátky
- ak sušíte v sušičke, posypte len soľou a korením a sušte až do úplného vysušenia asi 7 hodín
- ak ich pripravujte v rúre, dajte do misky olej, koreniny a cuketu v nej premiešajte
- dajte na plech s papierom na pečenie a z každej strany pečte asi 45 minút pri teplote 100 stupňov
- uchovajte vo vzduchotesnej nádobe
Slivky
Sirup
Potrebujete:
- 500 g kryštálového cukru
- 4,5 kg čerstvých sliviek
- 300 ml octu
Postup:
- dôkladne umyté a vykôstkované slivky zasypte cukrom a nechajte deň odpočívať, pričom párkrát zmes premiešajte
- odstátu zmes dajte do hrnca a varte na malom ohni asi 6 hodín, kým sa množstvo nezníži na polovicu
- dajte do čistých fliaš, uzatvorte
Pečený čaj
Potrebujete:
- 1 kg sliviek
- 1/2 kg kryštálového cukru
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžičku klinčekov
Postup:
- dobre umyté a vykôstkované slivky nakrájajte na malé kúsky, posypte cukrom a korením
- pečte na plechu s papierom na pečenie 40 minút pri teplote 150 stupňov
- hotovú zmes nechajte vychladnúť a rozdeľte do vzduchotesnej nádoby
Tip: Počas zimných večerov stačí zaliať pár lyžičiek vriacou vodou.