Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2018 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Neviete, čo spraviť s prebytkom ovocia a zeleniny? S týmito receptami si ich užijete aj v zime

Kečup či kompót. To sú najčastejšie spôsoby, ako ľudia spracovávajú sezónne ovocie a zeleninu na zimu.

Nemusíte sa však sústrediť len na overené a tradičné recepty. Vyskúšajte niektorý z tipov Nového Času a doprajte si sviežu chuť leta aj počas jesene a zimných večerov.

 

Paradajky

 

Otvoriť galériu
Mrazenie

  • väčšie plody, avšak úplne zrelé a sladké, oblejte horúcou vodou, prudko schlaďte a zbavte šupy
  • nakrájajte na ľubovoľne veľké kúsky a dajte zamraziť
  • takto upravené paradajky sú vhodné do varených jedál

 

Sušenie v rúre

  • rozkrojte ich na polovicu a naskladajte najlepšie do jánskeho skla rozrezanou časťou hore
  • sušte s pootvorenými dvierkami pri teplote 80 °C približne 3 hodiny
  • po uvedenom čase ich jemne stlačte, pretočte a pokračujte v sušení a otáčaní, kým nie sú usušené

 

 

Sušenie na slnku

  • počasie praje sušeniu na slnku, tak to určite využite, stačí vám na to rám so sieťkou proti hmyzu, alebo sieťka na sušenie húb či plech a gáza
  • nakrájajte ich na polovicu a vyberte dužinu, poukladajte na plech, jemne posoľte a prekryte gázou kvôli hmyzu
  • nechajte celý deň na priamom slnku, na noc ich dajte dnu
  • paradajky potrebujú asi tri dni, aby sa podobali sušeným marhuliam - nie príliš vlhké, ale ani presušené

Tip: Aby vydržali dlhšie, dajte ich do pohára, zalejte horúcim olejom, prípadne pridajte bylinky.

 

Čatní

 

Potrebujete:

  • 2 cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 jablká
  • 1 hrušku
  • 2 čili papriky
  • 5 lyžice hnedého cukru
  • 200 ml vínneho octu
  • soľ
  • bylinky a korenie podľa chuti
  • olivový olej

Postup:

Ošúpané paradajky a ovocie nakrájajte na malé kúsky a opražte na cibuľke. Pridajte ostatné suroviny a zalejte polovicou octu. Varte asi hodinu. Podľa chuti pridajte ocot. Uvarenú zmes klasicky zavarte do pohárov.

 

Broskyne, černice

 

Dreň

  • stačí, ak ovocie dáte do mixéra a rozomeliete na kašu
  • uložte do mrazáku, buď do misiek, alebo formičiek na nanuky

 

Koža

  • na kilo broskýň potrebujete asi tri banány
  • všetko dôkladne rozmixujte a rozotrite tenkú vrstvu na plech pokrytý papierom na pečenie
  • sušte v rúre približne desať hodín pri teplote maximálne 80 stupňov
  • nechajte riadne vychladnúť, odlepte papier na pečenie a krájajte na tenké slíže, ktoré zatočíte do rolky
  • takto upravené ovocie vydrží vo vzduchotesnej nádobe aj 3 mesiace

 

Zmrzlina

 

Potrebujete:

  • 1 kg broskýň
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 300 g jemného trstinového cukru

Postup:

  • ovocie ošúpte, zbavte kôstky a nakrájajte na malé kúsky
  • v mixéri rozmixujte spolu s cukrom na jemnú kašu a pridajte nevyšľahanú smotanu
  • zmes dajte do mrazáka a každú pol hodinu dôkladne premiešajte
  • postup zopakujte asi 8-krát

 

Cuketa

 

Otvoriť galériu
(ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Mrazenie

  • nastrúhajte ju na hrubom struháku alebo na dlhé rezance
  • z väčších plodov vyberte stred aj s jadierkami
  • dajte ju do vzduchotesných krabičiek a zamrazte
  • takto uchovaná zelenina vydrží až 10 mesiacov

Pozor: Nenapĺňajte krabičky až po vrch, cuketa má v sebe veľa vody, čo by v dôsledku mrazenia mohlo spôsobiť, že krabička praskne.

 

Čipsy

  • menšie cukety nakrájajte na tenké plátky
  • ak sušíte v sušičke, posypte len soľou a korením a sušte až do úplného vysušenia asi 7 hodín
  • ak ich pripravujte v rúre, dajte do misky olej, koreniny a cuketu v nej premiešajte
  • dajte na plech s papierom na pečenie a z každej strany pečte asi 45 minút pri teplote 100 stupňov
  • uchovajte vo vzduchotesnej nádobe

 

Slivky

 

Otvoriť galériu
plum fruits on market
Zdroj: Istockphoto

Sirup

 

Potrebujete:

  • 500 g kryštálového cukru
  • 4,5 kg čerstvých sliviek
  • 300 ml octu

Postup:

  • dôkladne umyté a vykôstkované slivky zasypte cukrom a nechajte deň odpočívať, pričom párkrát zmes premiešajte
  • odstátu zmes dajte do hrnca a varte na malom ohni asi 6 hodín, kým sa množstvo nezníži na polovicu
  • dajte do čistých fliaš, uzatvorte

 

Pečený čaj

 

Potrebujete:

  • 1 kg sliviek
  • 1/2 kg kryštálového cukru
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžičku klinčekov

Postup:

  • dobre umyté a vykôstkované slivky nakrájajte na malé kúsky, posypte cukrom a korením
  • pečte na plechu s papierom na pečenie 40 minút pri teplote 150 stupňov
  • hotovú zmes nechajte vychladnúť a rozdeľte do vzduchotesnej nádoby

Tip: Počas zimných večerov stačí zaliať pár lyžičiek vriacou vodou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Nina Lednická

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Záhada okolo nákupu tabakových výrobkov je rozlúsknutá.
Británia zvažuje prelomový návrh zákona: Zakáže sa predaj cigariet?!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael chce oslobodiť rukojemníkov za každú cenu: Štedrá ponuka pre Hamas
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
Ostré slová PS na adresu vlády: Už sa viac nedá vyhovárať na dopady balíka Matoviča! O čo ide?
Pracovníci volebného oddelenia zbierajú hlasovacie lístky na radnici v San Franciscu.
Dramatické prezidentské voľby v USA: Viaceré štáty hlásia bombové hrozby
Generálny tajomník NATO Mark Rutte a talianska premiérka Giorgia Meloniová si podávajú ruky počas stretnutia v Ríme.
Šéf NATO sa stretol s talianskou premiérkou: Témou rokovania bola aj Ukrajina
Na snímke futbalisti Dinama Záhreb sa tešia z gólu počas zápasu 4. kola ligovej fázy Ligy majstrov (LM) vo futbale ŠK Slovan Bratislava - Dinamo Záhreb.
Foto
Bleskový gól Slovanistom nestačil: Záhreb sa spamätal a rozpútal kanonádu
Donald Trump
Trump uzná svoju porážku, ak... Bývalý prezident si dal jasnú podmienku
Na archívnej snímke z 28. októbra 2023 zľava izraelský premiér Benjamin Netanjahu, izraelský minister obrany Joav Galant a minister izraelského vojnového kabinetu Benny Ganc.
Čo sa deje v izraelskej armáde? Netanjahu náhle odvolal ministra obrany
Poľskom otriasla strašná tragédia: Futbalový brankár (†32) sa utopil počas tréningu!
Bomb in Kobane in Syria
Ďalší útok Izraela v Sýrii: Tvrdí, že zasiahol dôležité miesto Hizballáhu, ale...
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
Bezpečnostná rada OSN: Rázna výzva voči KĽDR! Dva štáty však boli PROTI
(ilustračné foto)
Rokovanie k platom zdravotníkom prebehne zrýchlene: Dočkajú sa lekári toho, čo im patrí?