Plody totiž dozrievajú skôr a majú menšiu cukornatosť. Cena páleného išla tento rok hore. Na vine sú vysoké horúčavy, ktoré spôsobili, že ovocie má málo cukru a je kyslejšie. „Má oveľa nižšiu cukornatosť ako po minulé roky, o 20 až 25 % menej ako normálne,“ vysvetľuje Imrich Varga, majiteľ pálenice Delicia Destilería v Holanove (okr. Komárno). Navyše, akoby všetko začalo dozrievať naraz. „V septembri, keď je sezóna sliviek, už žiadne nebudú,“ vraví Varga.
V Holanove pália nielen vlastnú pálenku, ale aj pre ľudí. „Zákazník si tento rok odnesie menej pálenky z toho istého množstva ovocia ako inokedy. Premietne sa to aj do konečnej ceny. Kým ešte vlani ho vyšiel 1 liter 50-percentnej slivovice na 7-8 €, tento rok je to už 10 €,“ dodáva Varga.