Nový Čas zisťoval, či zmrzlinári dodržujú hygienu: Kde vám naberú zmrzlinu správne?
17. 8. 2018, 14:00 (aktualizované: 22. 7. 2021, 20:17)

Zdroj: jac
Počas horúcich dní sa zmrzlinári nezastavia. Po sladkom pokušení túžia malí aj veľkí.

Zdroj: jac

Zdroj: ee

Zdroj: fab
Galéria k článku
Nový Čas zisťoval v uliciach, či zmrzlinári dodržujú hygienu. V dvoch prevádzkach sme odhalili, že nepoužívajú rukavice ani ochranné papieriky na kornútky. Za nedodržanie požiadaviek v hygiene je pokuta 100 až 1 000 €.

Povinnosti zmrzlinára
Ľudmila Bučková regionálna hygienička
- Pred vstupom do prevádzky si musí prezliecť civilný odev za pracovný
- Dôkladne si umyje ruky
- Má upravený účes, prípadne prikrývku vlasov
- Musí mať ostrihané a nenalakované nechty
- Používa ochranné papieriky a rukavice, aby kornútok neprišiel do priameho styku s rukami predajcu ani zákazníka
- Je povinný označiť zloženie zmrzliny
Gelateria, Laurinská 3 – 5, Bratislava
„Ja zmrzlinu priamo vyrábam a potom ju predávam. Používam jednu ruku na kornútok a druhú na naberačku. Tie dve ruky sa nestretávajú a ak áno, tak si ich umyjem. Najviac ide na odbyt snickers, oreo a kinder bueno,“ vraví Tina (27). - Nesprávne
Cena za kopček: 1 €
Gelato, Zmrzlináreň, Tematínska 5, Bratislava
„Po nabratí zmrzliny do kornútka si umyjem ruky, používam aj papieriky, ktoré mám pripravené pre zákazníkov,“ vraví majiteľ zmrzlinárne na petržalskom Draždiaku. - Nesprávne
Cena za kopček: 0,60 €
Art Cukráreň Hlavná ul., Košice
„Na zmrzlinu používame papierové kornútky alebo servítky. Najväčšiemu úspechu sa tešia osviežujúce sorbety mango, jahoda a malina,“ prezradil Emir (23). - Správne
Cena za kopček: 0,70 €
Sorbet: 1 €
Moja srdcovka, Banská Bystrica
„Kornútok podávame zákazníkom vždy v rukavici a peniaze berieme vždy druhou rukou,“ vraví Martina (20). - Správne
Cena za kopček: 1 €
Arthur, Laurinská 2, Bratislava
„Dodržiavame všetko podľa zákona, máme aj rukavičky aj papieriky. Naj viac sa u nás predáva slaný karamel,“ vraví Lujza (20). - Správne
Cena za kopček: 1,50 €
Čo hovorí zákon
Papierové, plastové, oblátkové a iné nádobky určené na porciovanie zmrzliny musia byť uložené tak, aby boli chránené pred znečistením. Pracovníci sú povinní okrem všeobecných povinností pri výrobe a manipulácii so zmrzlinou dodržiavať technologické postupy, prevádzkovú a osobnú hygienu. (zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa SR)
Autor: Novy Cas, fab, Eliška Šuňalová, ee, pb