Nový Čas zisťoval v uliciach, či zmrzlinári dodržujú hygienu. V dvoch prevádzkach sme odhalili, že nepoužívajú rukavice ani ochranné papieriky na kornútky. Za nedodržanie požiadaviek v hygiene je pokuta 100 až 1 000 €.
Povinnosti zmrzlinára
Ľudmila Bučková regionálna hygienička
- Pred vstupom do prevádzky si musí prezliecť civilný odev za pracovný
- Dôkladne si umyje ruky
- Má upravený účes, prípadne prikrývku vlasov
- Musí mať ostrihané a nenalakované nechty
- Používa ochranné papieriky a rukavice, aby kornútok neprišiel do priameho styku s rukami predajcu ani zákazníka
- Je povinný označiť zloženie zmrzliny
Gelateria, Laurinská 3 – 5, Bratislava
Cena za kopček: 1 €
Gelato, Zmrzlináreň, Tematínska 5, Bratislava
Cena za kopček: 0,60 €
Art Cukráreň Hlavná ul., Košice
„Na zmrzlinu používame papierové kornútky alebo servítky. Najväčšiemu úspechu sa tešia osviežujúce sorbety mango, jahoda a malina,“ prezradil Emir (23). - Správne
Cena za kopček: 0,70 €
Sorbet: 1 €
Moja srdcovka, Banská Bystrica
Cena za kopček: 1 €
Arthur, Laurinská 2, Bratislava
Cena za kopček: 1,50 €
Čo hovorí zákon
Papierové, plastové, oblátkové a iné nádobky určené na porciovanie zmrzliny musia byť uložené tak, aby boli chránené pred znečistením. Pracovníci sú povinní okrem všeobecných povinností pri výrobe a manipulácii so zmrzlinou dodržiavať technologické postupy, prevádzkovú a osobnú hygienu. (zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa SR)