Reklama

Nový Čas zisťoval, či zmrzlinári dodržujú hygienu: Kde vám naberú zmrzlinu správne?

Nový Čas zisťoval, či zmrzlinári dodržujú hygienu: Kde vám naberú zmrzlinu správne?

Zdroj: jac

Reklama

Počas horúcich dní sa zmrzlinári nezastavia. Po sladkom pokušení túžia malí aj veľkí.

Nový Čas zisťoval v uliciach, či zmrzlinári dodržujú hygienu. V dvoch prevádzkach sme odhalili, že nepoužívajú rukavice ani ochranné papieriky na kornútky. Za nedodržanie požiadaviek v hygiene je pokuta 100 až 1 000 €.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nový Čas zisťoval, či zmrzlinári dodržujú hygienu: Kde vám naberú zmrzlinu správne?

    Povinnosti zmrzlinára

    Ľudmila Bučková regionálna hygienička

    • Pred vstupom do prevádzky si musí prezliecť civilný odev za pracovný
    • Dôkladne si umyje ruky
    • Má upravený účes, prípadne prikrývku vlasov
    • Musí mať ostrihané a nenalakované nechty
    • Používa ochranné papieriky a rukavice, aby kornútok neprišiel do priameho styku s rukami predajcu ani zákazníka
    • Je povinný označiť zloženie zmrzliny

    Gelateria, Laurinská 3 – 5, Bratislava

    „Ja zmrzlinu priamo vyrábam a potom ju predávam. Používam jednu ruku na kornútok a druhú na naberačku. Tie dve ruky sa nestretávajú a ak áno, tak si ich umyjem. Najviac ide na odbyt snickers, oreo a kinder bueno,“ vraví Tina (27). - Nesprávne

    Cena za kopček: 1 €

    Gelato, Zmrzlináreň, Tematínska 5, Bratislava

    „Po nabratí zmrzliny do kornútka si umyjem ruky, používam aj papieriky, ktoré mám pripravené pre zákazníkov,“ vraví majiteľ zmrzlinárne na petržalskom Draždiaku. - Nesprávne

    Cena za kopček: 0,60 €

    Art Cukráreň Hlavná ul., Košice

    „Na zmrzlinu používame papierové kornútky alebo servítky. Najväčšiemu úspechu sa tešia osviežujúce sorbety mango, jahoda a malina,“ prezradil Emir (23). - Správne

    Cena za kopček: 0,70 €

    Sorbet: 1 €

    Moja srdcovka, Banská Bystrica

    „Kornútok podávame zákazníkom vždy v rukavici a peniaze berieme vždy druhou rukou,“ vraví Martina (20). - Správne

    Cena za kopček: 1 €

    Arthur, Laurinská 2, Bratislava

    „Dodržiavame všetko podľa zákona, máme aj rukavičky aj papieriky. Naj viac sa u nás predáva slaný karamel,“ vraví Lujza (20). - Správne

    Cena za kopček: 1,50 €

    Čo hovorí zákon

    Papierové, plastové, oblátkové a iné nádobky určené na porciovanie zmrzliny musia byť uložené tak, aby boli chránené pred znečistením. Pracovníci sú povinní okrem všeobecných povinností pri výrobe a manipulácii so zmrzlinou dodržiavať technologické postupy, prevádzkovú a osobnú hygienu. (zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa SR)

    Autor: Novy Cas, fab, Eliška Šuňalová, ee, pb

    Vyberáme pre Vás niečo viac

    Súvisiace