S ostrou čepeľou nemusíte vyvíjať taký tlak pri krájaní a tým aj znižujete riziko, že vám vykĺzne a ublížite si. Na kvalitu a najmä ostrosť nožov s čepeľou približne 20 centimetrov sa pozreli odborníci z českého mesačníka dTest. Čepele aj rukoväti podrobili praktickým skúškam. Ako dopadli niektoré z nich?
Používaním noža sa jeho ostrie opotrebováva. Rýchlosť, akou k tomu dochádza, môžete ovplyvniť sami dobrou starostlivosťou, ale aj kúpou kvalitného ostria. Práve na ostrosť čepelí sa pozreli odborníci z českého časopisu dTest. „Trúfame si tvrdiť, že prirodzenou túžbou každého užívateľa je používať nôž čo najdlhšie v nabrúsenej kondícii. Inými slovami, chceme nôž, ktorý sa hneď neotupí,“ povedala Vanda Jarošová z dTestu.
Rady pre spotrebiteľov
- nože sa najviac otupia pri kontakte s krájacími doskami a príbormi, na ktoré narážajú v umývačke riadu
- najlepšie je používať drevené a plastové dosky
- najväčšími nepriateľmi čepelí sú podložky zo skla a keramiky, ktoré dokážu otupiť ostrie takmer okamžite
- najrýchlejšie strácajú ostrie nože s hladkým ostrím
- dôležité je pravidelné a správne brúsenie
- odborníci odporúčajú bežnú ocieľku či brúsku na nože z ocele
- občas však určite nechajte nôž nabrúsiť odborníkom