V obchodoch si môžete vybrať z obrovského množstva príchutí a značiek. Zamysleli ste sa však niekedy aj nad ich výživovou hodnotou? Preto si na ne posvietili odborníci z českej iniciatívy Vím, co jím a piju a celkovo preklepli 13 výrobkov. Ako dopadli niektoré z nich?
Bez pridaných sladiel sa nezaobišiel ani jeden z testovavých výrobkov. „Určite sú vítanou súčasťou bežného jedálneho lístka. Jediný problém je, že sú niekedy zbytočne sladké,“ vysvetlila výhody a nevýhody dietologička a odborná garantka iniciatívy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá. „Je to škoda. Pretože vysoký obsah cukru z nich robí zbytočne kalorickú bombu a navyše brzdí rast probiotických baktérií,“ dodala Hlavatá.
Acidofilné mlieko jahoda, Kunín, 300 g
Energia: 879 kJ
Tuky: 4 g
Cukry: 32 g
Bielkoviny: 9 g
Komentár odborníka
Na desiatu primerané balenie s dobrými výživovými hodnotami. Obsahuje zahusťovadlá, prírodné arómy a farbivá. Ani hustý, ani vodový, s lahodnou chuťou, osviežujúci, primerane sladký aj kyslý
Známka: 2,1
Nízkotučné kefírové mlieko višňové, Mlékárna Valašské Meziříčí, 450 g
Energia: 1 193 kJ
Tuky: 4 g
Cukry: 47 g
Bielkoviny: 13 g
Komentár odborníka
Pozitívny je nižší obsah tuku. Balenie je väčšie, takže poslúži ako výdatnejší olovrant. Kto chce schudnúť, mal by si ho rozdeliť na dve polovice. Obsahuje zahusťovadlá, prírodné arómy a farbivá. Nie je príliš sladký, skôr riedky.
Známka: 2,1
Activia jahoda-kivi, Danone, 310 g
Energia: 884 kJ
Tuky: 3 g
Cukry: 36 g
Bielkoviny: 9 g
Komentár odborníka
Nízky obsah tuku, ale zbytočne veľa cukru. Bez zahusťovadiel, no obsahuje arómy a farbiace koncentráty. Dobrá konzistencia, príliš sladký. Je v ňom cítiť škrob.
Známka: 2,2
Ballance jogurtové smoothie, Hollandia, 230 g
Energia: 906 kJ
Tuky: 7 g
Cukry: 28 g
Bielkoviny: 7 g
Komentár odborníka
Vyšší obsah tuku aj cukru, ale nízky objem z neho robí dobrú desiatu. Vysoký podiel ovocia aj zeleniny, obsahuje aj špenát. Hladká konzistencia, lahodný, osviežujúci, s kúskami hrušiek.
Známka: 2,4
Fructiv blutorange, Muller, 455 g
Energia: 623 kJ
Tuky: 4 g
Cukry: 32 g
Bielkoviny: 2 g
Komentár odborníka
Veľké balenie. Nízky obsah bielkovín, cukru aj tuku príliš nezasýti. Chutí ako zriedený džús, nie je príliš sladký, deťom nechutil.
Známka: 3,1
Vhodné ako olovrant
Karolína Hlavatá, dietologička
Takto ich rozoznáte
Acidofilné mlieko
- na výrobu sa používa kultúra Lactobacillus acidophilus
- obsahuje vitamín B12 a má podobné účinky ako kefír, no kyslejšiu chuť
Jogurtové mlieko
- ide o rozriedený jogurt, pričom obsah jogurtu musí byť aspoň 50 %
- základom je jogurtová kultúra, teda zmes baktérií Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulagricus
Kefír a kefírové mlieko
- pripravujú sa z mlieka a kefírového zrna, ktoré obsahuje okrem baktérií mliečneho kvasenia aj kvasinky
- má sviežu, ľahko nakyslú, mierne perlivú chuť
- kefírové mlieko obsahuje menej kvasiniek ako kefír
Zákvas
- môže sa tak volať akýkoľvek výrobok, ktorý vznikol zakysaním mlieka akoukoľvek mliečnou kultúrou (jogurtovou, kefírovou, smotanovou)
Skyr
- tradičný islandský mliečny výrobok podobný jogurtu
- má vyššie množstvo bielkovín ako bežný jogurt (v priemere 12 %)
- zároveň má nízky obsah tuku a veľké množstvo vápnika