Slovenský Grob v týchto dňoch nájdete aj podľa nosa. Celou dedinou totiž rozvoniavajú pečené husi a lokše, ktoré tu podľa miestnych predávajú už od nepamäti. Kedysi sa piekli vždy v piatok. Na mieste, kde dnes stojí pekáreň chleba, bývala pec, kde sa pripravovali husi z celej dediny.
„Ľudia ich doma nasolili a v sobotu si ich prišli už upečené zobrať,“ dozvedeli sme sa od obyvateľov Slovenského Grobu. Potom ich buď zjedli, alebo ponúkali popri ceste. Odtiaľ pochádza aj tradícia husacích hodov. Dnes už takýchto predavačov v obci nenájdete, zato podnikov, ktoré ponúkajú husacinu, je tu viac ako tridsať.
„Sezóna trvá od septembra do Vianoc, za ten čas sa u nás zje asi 3 500 husí,“ prezradil Boris Haško z Gurmánskeho Grobu. Špeciality v Slovenskom Grobe nenájdete, husi tu pripravujú tradične. „Ako sa robí viedenský rezeň vo Viedni, neapolská pizza v Neapole, tak sa robí grobská hus v Slovenskom Grobe. Stále rovnako,“ hovorí Haško a pridáva aj recept.
„Hus sa umyje, nasolí zvonka i zvnútra, podleje vodou, potrie sa mliekom a pečie sa z jednej aj z druhej strany. Koľko minút vám nepoviem, lebo to záleží od husi - aká je veľká a stará - aj od pece,“ vysvetľuje. Správna hus je po dopečení mäkká a chrumkavá.
Obed pre 4-člennú rodinu
husacia pečienka s jabĺčkami 200 g - 15,90 €
kyslé z babičkinej špajzy - 3,50 €
grobská pečená hus - 74 €
mastená lokša 12 ks - 18 €
štrúdľa 4 ks - 24,60 €
Spolu - 155,60 €