Okrem dôležitého vápnika obsahuje všetky vitamíny rozpustné v tuku. Väčšina ľudí mlieko dobre znáša aj v dospelosti. Český portál Vím, co jím zhodnotil najčastejšie mýty. Čo je pravda a čo nie?
1. mýtus: Mlieko zahlieňuje
Vysvetlenie: Zdravých jedincov mlieko nezahlieňuje. Dôvody zahlienenia sú iné.
2. mýtus: Žiadny dospelý cicavec nepije mlieko
Vysvetlenie: Neexistuje žiaden racionálny dôvod, prečo by sme nemali piť mlieko v dospelosti. Niektoré dospelé cicavce tiež pijú mlieko, napríklad mačky.
3. mýtus: Mlieko nie je jediný zdroj vápnika
Vysvetlenie: Napríklad mak sa často uvádza ako ďalší zdroj vápnika, ale obvykle ho nejedávame vo veľkých množstvách.
4. mýtus: Pri alergii na kravské mlieko je vhodné piť kozie alebo ovčie mlieko.
Vysvetlenie: Len veľmi málo ľudí, ktorí sú alergickí na kravské mlieko, nie je alergických na kozie či ovčie.
5. mýtus: Odborníci zastávajú názor, že mlieko nie je zdravé
Vysvetlenie: Skutoční odborníci, ktorí sa riadia súčasnými odporúčaniami vedy o výžive a potravinách, mlieko odporúčajú ako súčasť zdravej stravy.
6. mýtus: Odtučnené mlieko má menej vápnika
Vysvetlenie: Obsah vápnika v mlieku prakticky nezávisí od obsahu tuku.
7. mýtus: Mlieko z obchodu je riedené vodou a pridáva sa doň repkový olej.
Vysvetlenie: Pridávanie vody či oleja do mlieka je zo zákona zakázané a takto upravené mlieko sa nesmie dostať na trh.
8. mýtus: Čerstvé mlieko je zdravšie ako trvanlivé
Vysvetlenie: Výživová hodnota trvanlivého mlieka je asi o 10 % nižšia ako výživová hodnota čerstvého mlieka.
9. mýtus: Mlieko priamo od kravy je najzdravšie
Vysvetlenie: Ak ide o mlieko od zdravých dojníc, získané za dobrých hygienických podmienok, tak to nie je mýtus. Keď nie sú podmienky splnené, je konzumácia neošetreného mlieka riziková.
10. mýtus: Trvanlivé mlieko obsahuje konzervanty
Vysvetlenie: Do mlieka sa zo zákona nesmú pridávať konzervanty. Dlhá trvanlivosť sa dosahuje tepelným spracovaním a kvalitným obalom.
11. mýtus: Mlieko obsahuje cholesterol a škodlivé živočíšne tuky
Vysvetlenie: Áno, mlieko obsahuje cholesterol a mliečny tuk nemá príliš vhodné zloženie, ale pri bežnej konzumácii nehrozí nebezpečenstvo.
12. mýtus: Mlieko je rizikový faktor vzniku cukrovky
Vysvetlenie: Podľa súčasných znalostí vedy konzumácia mlieka riziko cukrovky nezvyšuje.
13. mýtus: Mlieko obsahuje reziduá antibiotík a hormónov
Vysvetlenie: Antibiotiká a hormóny sa už 10 rokov nesmú pridávať do krmiva hospodárskych zvierat.
Malá Sadie († 9) zomrela na alergiu
Alergia na mliečne výrobky sa stala osudnou Sadie Bristowovej († 9) z Charthamu v Anglicku. Najlepšia tenistka do deväť rokov v Spojenom kráľovstve bola 19. augusta na výlete s rodičmi, keď sa začala cítiť zle. V kritickom stave ju letecky previezli do Londýna. Žiaľ, utrpela anafylaktický šok a na druhý deň zomrela.
„Anafylaktický šok veľmi rýchlo zastavuje dýchacie cesty a ona nereagovala ani na 16 dávok adrenalínu. Je to veľmi zriedkavé a myslím, že dokonca aj lekári boli prekvapení rýchlosťou,“ povedal jej otec Stewart pre britský Daily Mirror. Dievča považované za tenisový zázrak pochovali minulý týždeň.