Čo si myslí o jej konzumácii odborníčka na zdravú výživu: je čokoláda zdravá, či, naopak, škodí našej postave a teda aj zdraviu? Ako si vybrať tú správnu.
Aj obľúbená sladkosť má svoj deň, práve dnes si pripomíname medzinárodný deň čokolády. „Slovák skonzumuje v priemere 4,2 kilogramu čokolády, čokoládových cukroviniek a kakaového prášku ročne,“ zhodnotila analytička Slovenského farmárského družstva Eva Sadovská. Ako doplnila, každý z nás si dopraje 100-gramovú čokoládu tri – štyrikrát mesačne. Primerný Európan zje ročne 6 kilogramov čokolády, najviac si jej doprajú vo Švajčiarsku a to až 9 kilogramov.
Sladká pochúťka neprispieva len k lepšej nálade, ale prospieva aj zdraviu. „Výsledky výskumov potvrdzujú, že príležitostná konzumácia kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa má na organizmus pozitívne účinky,“ vyjadrila sa Katarína Skybová z Inštitútu prevencie a redukcie nadváhy Kompliment. Ako však doplnila, pravidelná konzumácia čokolády vo väčšom množstve sa aj napriek pozitívnym účinkom považuje za nežiaducu kvôli vysokému príjmu energie.
S konzumáciou opatrne
Katarína Skybová z Inštitútu prevencie a redukcie nadváhy Kompliment
Príliš veľa energie
Aj kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa 70 a viac percent môže dodať 2 000 a viac kilojoulov. Nekvalitná čokoláda má oveľa viac negatív. Okrem vysokej energie obsahuje aj nekvalitné nasýtené tuky, transmastné kyseliny, rôzne pridané látky. Najlepšie preto urobíme, keď budeme konzumovať čokoládu v tej najčistejšej podobe.
Koľko jej zjesť
Prijateľná je príležitostná konzumácia kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa v menšom množstve. Doteraz žiadny výskum nepotvrdil odporúčanú alebo prípustnú dennú dávku čokolády.
Deťom s mierou
Aj u detí by sme mali dodržať zásadu: konzumovať príležitostne, v menšom množstve vysokokvalitnú čokoládu, horkú alebo mliečnu, bez náplne, orechov, ovocia a iných pridaných zložiek. Čokoláda by nikdy nemala byť náhradou denného jedla.
Kvalitná čokoláda
- je homogénna
- lesklá
- tmavej farby
- lom je ostrý a po zlomení jemne pukne
- v ústach sa rozpúšťa pomaly a zanecháva lahodnú chuť
Chráni pred infarktom a depresiami
- Kakaové bôby obsahujú flavonoidy, ktoré majú antioxidačné účinky a tým chránia srdcovo-cievny systém. Kvalitná čokoláda pomáha pri prevencii infarktu, rakoviny, depresií, vysokého krvného tlaku, cholesterolu.
- Obsahuje aj theobromín a kofeín, ktorý má povzbudzujúce účinky a zlepšuje náladu.
- Má vysoké zastúpenie minerálnych látok, ako je mangán, meď, železo, magnézium, fosfor, ale aj zinok a selén
Ako si vybrať dobrú čokoládu
- Kvalitná horká čokoláda by mala obsahovať minimálne 70 % kakaovej hmoty.
- Kvalitná mliečna čokoláda by mala zas obsahovať minimálne 50 % kakaovej zložky.
Čokoláda sa môže nazývať čokoládou, iba ak má:
Minimálne 35 % kakaovej sušiny a iba 5 % kakaového masla (môže byť nahradené rastlinnými tukmi.). Do čokolády sa môžu pridávať oriešky, ovocie či rôzne náplne.
Kvalitná čokoláda by mala obsahovať :
- kakaovú hmotu - sušina
- kakaové maslo
- cukor
Na obale každej čokolády by sme mali nájsť označenie kakaová sušina, ktorá vyjadruje podiel kakaových častí.