"Ide o najstarší dôkaz produkcie alkoholu, aký poznáme," uviedol v piatok pre agentúru DPA Dani Nadel, archeológ z Haifskej univerzity.
Aký druh alkoholu sa tam vyrábal, nie je celkom jasné, dodal Nadel. Vedci však predpokladajú, že to bol určitý druh skvasenej kaše. "Varili niečo, čo obsahovalo slušnú dávku alkoholu," vysvetlil Nadel s tým, že tento proces bol závislý od fermentácie obilia. To je kľúčový postup aj pri dnešnej výrobe piva.
Lokalita sa nachádza v jaskyni Rakefet na úpätí hory Karmel. Archeológovia tam v zemi našli stopy zmrazených zŕn.
Jaskyňu využíval ľud natúfienskej kultúry na pochovávanie mŕtvych, zistili izraelskí vedci počas predchádzajúcich výskumov. Natúfienska kultúra existovala vo východnej časti Stredomoria koncom staršej doby kamennej, zhruba v 13.-10. tisícročí pred naším letopočtom. Izraelskí bádatelia sú presvedčení, že alkohol vyrábaný v jaskyni pri Haife sa používal pri rituáloch tejto kultúry.