Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2018 04:00 | Správy | Domáce správy

Dozreté hrozno je problém pozbierať: Z rekordnej úrody veľký stres

Jeseň je tu a s ňou aj sezóna vinobrania. Zber hrozna bol kedysi doslova sviatkom, ktorý sprevádzali mnohé rituály. Dnes už sa vďaka moderným technológiám veľa zmenilo, no ani pokrok nezmenil fakt, že hrozno stále najlepšie oberú šikovné ľudské ruky.

My sme si to vyskúšali na vlastnej koži a veru priznávame, že keď si najbližšie otvoríme fľašu dobrého vínka, budeme si ju ceniť oveľa viac. Zber hrozna kedysi sprevádzali rôzne zvyky. Ženy oberali hrozno do drevených košíkov, odnášali ho do kadí a popritom si vyspevovali.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Chceli sme zažiť, ako vyzerá oberačka dnes, preto sme si na inzertných stránkach našli ponuku brigády - zber hrozna v bratislavskej Rači. Inštrukcie známeho vinohradníka a vinára Miloša Máťuša znejú jasne: „O ôsmej ráno pred mojím vinárstvom.“ Presnosť je výsada kráľov a určite aj brigádnikov, preto tesne pred ôsmou čakáme na račianskej ulici. Nie sme sami, spolu s nami je tu desať ďalších šikovných rúk.

Susedove netrhajte

 

Niektorí z nich sú oberačkové stálice. „Chodievame pravidelne, ja som tu už piatykrát,“ prezrádza nám usmievavá tridsiatnička Natália. Zisťujeme, čo nás dnes čaká. „Robí sa od ôsmej zvyčajne do štvrtej,“ prezrádza nám a vzápätí prichádza vinár Miloš a porozdáva nám nožnice. Nasadáme do áut spolu so sympatickou Evkou a Mariánom. Ten chodí do vinohradov oberať už tri roky.

„Páči sa mi tá práca. To nádherné prostredie, veď to je lepšie, ako sedieť v kancelárii,“ dušuje sa Marián. Vystupujeme, navliekame si rukavice, berieme nožnice a počúvame inštruktáž. „Zberá sa riadok po riadku. Hrozno je tu pomiešané. Dnes však zbierame iba biele a ružové, tie dve môžete miešať. Červené alebo, ako ho my vinohradníci voláme, čierne hrozno dozrieva neskôr, musíme ešte trošku počkať,“ vysvetľuje nám kmeňový zamestnanec vinárstva Tonko.

Otvoriť galériu

Drevené košíky v súčasnosti vystriedali vedrá, kade zasa plastové debny - škopky. Vyrážame do riadkov medzi vinič. „Toto naľavo nestrihajte, to je susedove, asi by sa mu to nepáčilo,“ žartuje Evka a ukazuje, aké hrozno zbierať. „Ak je veľmi vysušené, to neberte. Ak vám budú zavadzať listy, pokojne ich ošklbte, pretože je dôležité, aby sme obrali všetko hrozno rad-radom, nemôžeme žiadne vynechať.“

Hrozno, osy a sršne

S nasadením začíname pracovať a jediné, čo nám trošku prekáža, je ostré slnko, ktoré nám hneď od rána páli na hlavy. Osviežením je sladučké hrozno, ktoré sem-tam namiesto vedra končí v našich ústach. Po čase sa nám zo sladkých strapcov lepia nožnice, preto ich pravidelne umývame.

„Dávajte pozor na osy a sršne, je ich tu dosť! Hlavne žiadne zaháňanie a prudké pohyby,“ upozorňuje nás Evka a ani to nedohovorí, sadne si na hrozno pár centimetrov odo mňa veľký sršeň. Netreba mi viac, s riadnym vreskotom a ľahkým poklusom Usaina Bolta bežím aj s poloprázdnym vedrom, čo mi sily stačia. Zastavím sa o niekoľko desiatok metrov ďalej a je mi trápne, keď sa pozriem na nechápavé tváre kolegov, ako na mňa pozerajú spoza hrozna.

Otvoriť galériu

Tak sa aspoň tvárim, že som išla vyložiť vedro. Tie sa sypú približne do 25-kilových škopkov, ktoré za iných okolností z vinohradov sťahuje traktor, no tu sú úzke jarky, preto ich ručne odnášajú chlapi. Jeden z nich je syn vinára Miloša, ktorý sem prišiel na traktore so zvláštnou vlečkou. Vyzerá ako mlynček.

„Je pod ňou taká vrtuľa, ktorá hrozno melie. Potom sa na ňu napojí hadica a tá to bude tlačiť rovno do preša. Uľahčuje to robotu, pretože to nemusíme presýpať hore - dolu,“ vysvetľuje nám a odhaduje, že dnes sa urobí približne 100 debien. „Budú to také dve tony,“ hovorí.

Romantická brigáda

Zvyšok našej brigády prebieha rovnako. Hore-dolu nosíme ťažké vedrá a presýpame ich do dební, ktoré chlapi potom sypú do vlečky. Napriek tomu, že už nespievame, ako si kedysi spievali naši predkovia, stihneme popri práci rozobrať všetko od futbalu cez kvalitu burčiaka až po sexi Juana z telenovely Sladká vášeň. „Ja ho milujeeeem,“ vykríkne brigádnička Natália a rozosmeje celý vinohrad.

Keď je vlečka takmer plná, sadáme si na obrátené vedrá. Niekto vyťahuje desiatu, iný si dopraje cigaretku... Ja sa kochám nádhernou scenériou vinohradov zaliatych slnkom. Musím uznať, že je to najromantickejšia brigáda, na akej som kedy bola.

Otvoriť galériu

Šiesti sme obrali približne dve tony hrozna. Po fuške sa celí polepení poberáme za šéfom. Vinár Miloš Máťuš práve vo svojom vinárstve dozerá na lisovanie hrozna. „Mlynček strapce odstopkuje a hadicou idú potom bobuľky do lisu, z ktorého vyteká šťava - mušt. Ten sa zbiera do veľkých kadí, kde sa to necháva sedimentovať, až vznikne čistučká šťava, ktorá potom bude kvasiť a následne sa nechá zrieť. Tak vznikne vínko. Burčiak zasa vzniká pri jednej z fáz kvasenia,“ vysvetľuje nám.

Teplo nás naháňa

Vinár Máťuš obhospodaruje rodinné vinohrady už 26 rokov. Na ploche približne 20 hektárov sa snaží vypestovať kvalitné hrozno na lahodné vínko. Je to práca ťažká a v posledných rokoch ešte o poznanie ťažšia. „Tento rok nič nestíhame, hrozno vďaka teplám dozrelo veľmi skoro. Oproti minulým rokom je to veľký rozdiel, všetko sa posunulo. Termíny oberačiek, zelené práce, jednoducho všetko. Povedal by som, že aj o dobré tri týždne. Oberáme už od polovice augusta, a to sme o takom čase vždy iba chystali a začínali sme až v septembri. Je to stres,“ sťažuje sa na dosah globálneho otepľovania, ktoré už pociťujú aj slovenskí vinári.

V každom prípade pán Miloš sa nemá za čo hanbiť. V tradícii svojich predkov pokračuje dobre. Dôkazom toho je aj tohtoročné ocenenie na Račianskom vinobraní za najlepší burčiak. A aké bude vínko z hrozna, ktoré sme dnes obrali? „To sa dozvieme pred Vianocami, keď bude hotové,“ hovorí a my sa už tešíme, ako pri štedrej večeri ochutnáme plody našej dnešnej práce. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ktoré prominentné páry si povedali "áno"?
Foto
Rok 2024 priniesol niekoľko nečakaných a krásnych SVADIEB: Kto si povedal „áno“?!
(ilustračné foto)
AktualizovanéFoto
Zomrela herečka z Troškových komédií Jana Synková († 80): Posledné roky bojovala s ťažkou chorobou
Bývalý hokejista verí našim odborníkom.
Foto
Hokejová legenda Jozef Golonka otvorene: Verí slovenským lekárom?! Aha, čo priznal
Americká speváčka a tanečníčka Britney Spears.
Foto
Britney Spears dostala ten najkrajší vianočný darček: Okamih, na ktorý čakala ROKY! Všetko je na VIDEU
Vdova Majka sa obáva, čo bude, keďže dedičské konanie sa ťahá už dlho.
Foto
Víťazný boj vdovy o dedičstvo Grúňa († 81): Nečakaný krok údajnej dcéry Renáty! Vyzerá to tak, že...
Spišská Belá pripravila projektovú dokumentáciu na rozšírenie ZŠ M.R.Štefánika
Váš Tip
Spišská Belá sa chystá rozšíriť základnú školu M.R. Štefánika: Čo prinesie obnova za 3,5 milióna €?
(ilustračné foto)
Prejedli ste sa počas Vianoc? Odborníci radia: TIETO potraviny z jedálnička nevyhadzujte, telo sa vám poďakuje
Do Európy príde oteplenie (ilustračná fotografia).
Koniec zimy? Nový rok prinesie do Európy HORÚČAVY: Prekvapivá predpoveď počasia, číslo vás šokuje
 Lotyši si pripísali historickú výhru nad Kanadou
Foto
Totálny šok na MS! História bola prepísaná, obrovský favorit zostal ako obarený
(ilustračné foto)
Ukrajina útočí v plnej sile: Rusi sa ubránili vlne dronových útokov! Ktorá strana priznala väčšie škody?
(ilustračné foto)
Zúfalé pátranie po horolezcoch, ktorých zasypala lavína: Zavolali si POMOC! Prichádzajú správy
Futbaloví bratia Mário (20) a Leo (19) Sauerovci si užili sviatky v kruhu rodiny
Foto
Futbaloví bratia Mário a Leo Sauerovci nasledujú svoje sny: Vianoce s rodinou i prvým klubom