Banány sú pre ich pozitíva (chuť, cenová dostupnosť) najviac vyvážaným čerstvým ovocím na svete, píše prevention.com.
Mnoho ľudí sa im vyhýba pre väčší obsah sacharidov a cukrov v porovnaní s iným ovocím, no netreba zabúdať na to, že telo tieto látky telo potrebuje. Banány sú navyše bohaté na vlákninu, čím pomáhajú udržať pocit sýtosti. Prečítajte si 10 vedecky podložených dôkazov, kvôli ktorým by ste mali toto ovocie konzumovať pravidelne.
Obsahujú draslík
Jeden banán obsahuje približne 422 miligramov draslíka, čiže asi 12 percent z denného požadovaného príjmu minerálov. Draslík pozitívne vplýva na svaly, srdce a nervy.
Pomáhajú udržiavať hydratáciu
Draslík pomáha regulovať tekutiny vo vašom tele po cvičení. Športovcom sa preto odporúča, aby konzumovali potraviny bohaté na draslík.
Sú dobré pre vaše črevá
Obsahujú vlákninu a pomáhajú dobrým baktériám vo vašom čreve. Výskum ukazuje, že môžu zlepšiť trávenie, skrátiť trvanie prechladnutia, a dokonca pomôcť pri chudnutí.
Palivo pred tréningom
Najlepšie potraviny pred cvičením sú tie, ktoré obsahujú prírodné cukry (sacharidy) na energiu, ale nezahltia tak žalúdok. Podľa výskumu banány majú jedinečné zložky, ktoré môžu zvýšiť športový výkon.
Pomoc pri regenerácii
Banány môžu byť prínosné aj po tréningu, resp. po náročnom výkone najmä pre vaše svaly.
Pomoc pre srdce
Opäť tu svoju úlohu zohráva draslík. Výskum ukazuje, že konzumácia veľkého množstva draslíka je spojená s výrazne nižšou hladinou krvného tlaku a zníženým rizikom mŕtvice. Draslík pomáha telu zbaviť sa sodíka, ktorý zaťažuje srdce.
Náhrada cukru
Jedným z najlepších dôvodov na konzumáciu banánov je ich prirodzene sladká chuť a mäkká textúra, ktorá z nich robí ideálnu zložku do mnohých pekárskych výrobkov.
Bohaté na vitamín B6
Tento vitamín je dôležitý pre vývoj mozgu počas tehotenstva a enzýmové reakcie spojené s metabolizmom.
Udržia vašu chuť do jedla pod kontrolou
Banány ako súčasť vyváženej stravy môžu pomôcť obmedziť vašu chuť do jedla kvôli typu vlákniny, ktorú obsahujú.
Udržiavajú obličky zdravé
Výskumníci zistili, že ľudia, ktorí konzumovali veľa ovocia a zeleniny - zhruba 3 dávky denne, mali najnižšie riziko vzniku rakoviny obličiek.