Analyzovali obsah smotany a cukru, prítomnosť rastlinného tuku a glukózo-fruktózového sirupu či prídavných látok. Čo zistili? Ak kupujete šľahačku v spreji, je to, ako by ste kupovali mačku vo vreci. Keď si neprečítate, čo obsahuje, môžete sa poriadne popáliť. Najhoršie na tom sú výrobky založené v lepšom prípade na odstredenom mlieku, v tom horšom na vode.
„Daňou za pohodlie môže byť až podivne nešľahačkový obsah v podobe vody a palmového tuku,“ upozorňuje Vanda Jarošová z dTestu. Základom správnej šľahačky je smotana s cukrom. Najlepšie dopadli výrobky, ktoré majú veľa smotany, cukor namiesto glukózo-fruktózového sirupu, sú tučné a neobsahujú rastlinné tuky.
4 tipy
1. Ak sa vám nechce čítať celú etiketu, zamerajte sa na prvú položku v zložení výrobku. Ak je ňou voda, šľahačku nevidel ani z rýchlika.
2. Ak je na prvom mieste mlieko, premyslite si, či má výhodnejšiu cenu než výrobok, ktorému dominuje smotana.
3. Rastlinné tuky nemajú v ozajstnej šľahačke čo hľadať.
4. Ak chcete sladkú šľahačku, radšej si vyberte takú, čo obsahuje cukor. Glukózo-fruktózový sirup je pre zdravie vhodný ešte menej.