Tento rok bola úroda mimoriadne bohatá, pestovateľom sa neoplatí ovocie zbierať, a preto ľuďom ponúkajú možnosť samozberu. Ešte tak stále môžete urobiť v rôznych častiach Slovenska. Viete, ako jablká uskladniť, aby vám vydržali až do zimy? Mestské panelákové pivnice nie sú vhodné na uskladňovanie jabĺk tak, ako to poznáme z dedinských domov, a preto je potrebné využiť iný spôsob.
„Najlepšie je kúpiť si na balkón polystyrénové izolačné boxy, na dno položiť zamrazené chladiace vložky a na to jabĺčka. Udrží sa tak aj vlhkosť, aj teplota. Tá by mala byť čo najbližšie k nule, ale jabĺčka dva - tri mesiace vydržia aj pri 5 - 7 stupňoch Celzia,“ radí prezident Ovocinárskej únie SR Marián Varga. Ďalšou možnosťou je jablká spracovať a zamraziť či sterilizovať.
Majú 13 vitamínov
Traduje sa: Koľko jabĺk zjete cez deň, toľko doktorov pošlete na žobrotu. Obsahujú až 13 vitamínov - A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselinu pantoténovú, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín – prevažná časť týchto vitamínov sa nachádza v šupke alebo priamo pod ňou. Jadierka obsahujú aj jód, preto je vhodné občas skonzumovať celé jablko aj so šupkou a jadrovníkom.
Dunajská Lužná
Boni Fructi (okr. Senec)
Cena: 0,20 alebo 0,50 €/kg
Sobota: 7.00 - 18.00
Pracovný deň: 8.00 - 18.00
Dvory nad Žitavou
Emilove Sady (okr. Nové Zámky)
Cena: 0,50 €/kg
Sobota: 8.00 - 12.00
Pracovný deň: 7.00 - 17.00
Nová Bošáca
OZ Pangaea (okr. Nové Mesto nad Váhom)
Cena: 0,20 alebo 0,70 €/kg
Štvrtok - sobota: 12.00 - 18.00
Koš
Ekosady (okr. Prievidza)
Cena: 0,15 - 0,70 €/kg
Piatok, sobota: 9.00 - 18.00
Nedeľa: 14.00 - 18.00